ОД МВР Варна: Без напрежение протече специализираната полицейска операция

Варна<+> 07.08.2020 11:28 Снимка: ДНЕС+

ОД МВР Варна: Без напрежение протече специализираната полицейска операция

В ранните часове на деня във Варна е проведена специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред. В палатките, разпънати в кръстовището пред община – Варна, са установени 17 души, които са уведомени, че трябва да напуснат пътното платно на булеварда и да преместват палатките, за да бъде възстановен нормалният трафик и обществен ред.

Поради отказа да изпълнят полицейското разпореждане, в полицията са отведени двама мъже, където са им съставени АУАН по чл. 9, ал. 3 от Закона за движение по пътищата и по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане. След предупреждение да не нарушават обществения ред, са освободени.

Към момента е възстановено движението в кръстовището пред общината, което беше блокирано с палатков лагер. 

Ръководството на ОДМВР – Варна изказва благодарност към протестиращите, проявили разбиране и оказали съдействие на служителите.  Многократно е изразявана позицията, че полицията уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права, то това не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на останалите жители да се придвижват свободно.

Днес около 04:00 ч., бяха проведени такива полицейски акции в София и Пловдив.

Арестувани са 12 лица в София, които са отказали да изпълнят полицейско разпореждане, а в Пловдив са издадени 37 акта за нарушения.

Сред отведените в Първо РПУ -София бе и единият от Отровното трио, които се провъзгласиха за организатори на протестите Арман Бабикян.

Той бе освободен след около два часа престой в районното управление.

Там на място бе и Мая Манолова, която призоваваше хората на бунт, да „ дойдат ако нямат работа и да спасят Бабикян“. След това ще отидем до Банкя и после пред Министерски съвет“, призова Манолова.

Минути след като бе освободен, Арман Бабикян се закани, че ще изградят нов палатков лагер и обеща действията им да не спират до тук.

Палатковите лагери бяха преместени от пътните артерии и кръстовища на тротоарите.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286