Обстановката в Североизтока постепенно се нормализира, Варна все още е в бедствено положение

Варна<+> 20.11.2023 09:42 Снимка: ДНЕС+

Обстановката в Североизтока постепенно се нормализира, Варна все още е в бедствено положение

Източна България постепенно се възстановява след ураганния вятър. Бедственото положение във Варна вероятно ще остане до края на деня. Най-важното е да възстановим тока на хората, има и места без вода, коментира кметът на града Благомир Коцев. Все още има клони, висящи по короните на дърветата. Вероятно ще трябват няколко дни за пълното възстановяване. До края на седмицата всички нанесени щети трябва да бъдат остойностени. Общината ще търси помощ и от държавата. „Ще искаме пари от фонда за бедствия. Ще видим за какви суми става въпрос – ако общината не може да ги поеме, ще трябва да ги поискаме от държавата”, поясни Коцев.

Мнението на кмета е, че утре учениците трябва да се върнат в училищата. „Причината те да бъдат онлайн днес е, че не искаме да бъдат изложени на риск. Детските градини ще работят, но искам да призова родителите да бъдат внимателни. Децата няма да бъдат извеждани по дворовете, пуснати са инструкции”, добави той.

Силната буря, била повод да бъдат почистени шахтите в града и „всички екипи са концентрирани в това”, поясни още Коцев.

Градоначалникът обяви, че ще има обезщетение за близките на загиналата вследствие на ураганния вятър жена. На сина на жертвата ще бъде оказана безплатна психологическа помощ.

В същото време и в 6 населени места в Шуменско остава бедственото положение до събота. Вятърът прекъсна електропроводи. Десетки селища са без ток, някои и без вода.

В Бургаско най-тежка остава ситуацията в Община Руен, където 30 села са без ток, а снежната покривка достигна 40 см. Силният вятър събори стълбове. Затворени остават Обзорският и Дюлинският проход.

„От близо 60 населени места, които вчера бяха без електричество, в момента са под 10. Нямаме сигнали за бедстващи хора и такива в нужда. Няма и непроходими пътни участъци”, заяви Пламен Янев, областен управител на Бургас. Пред НТВ той съобщи, че ще изисква прекратяването на договора с настоящата фирма за почистване на общината.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599