До второ нареждане остава бедственото положение във Варна

Варна<+> 19.11.2023 22:19 Снимка: ДНЕС+

До второ нареждане остава бедственото положение във Варна

Детските градини и ясли, без една, утре ще работят, учениците ще са в онлайн режим на обучение

Бедственото положение във Варна остава в сила до второ нареждане. Това реши кризисният щаб във връзка с множеството щети в града и продължаващата работа на аварийните екипи.

По време на последното извънредно заседание за днешния ден стана ясно, че занятия няма да бъдат проведени в детска градина „Ран Босилек“ в село Константиново, тъй като не е отстранена аварията по електропреносната мрежа.

Детските градини и ясли на територията на община Варна ще работят в понеделник. Дадени са строги указания децата да не се допускат на открито, заради опасността от висящи клони и предмети, съобщи кметът на града Благомир Коцев.

Детска градина „Дружба“ ще остане затворена, заради прекъснато електрозахранване, което не може да се възстанови до утре.

Решението за детските заведения е взето въз основа на консултации с кризисния щаб и анализ на опасността за здравето на децата, родителите и учителите. Нормалната работа на детските градини и ясли се допуска само на закрито, посочи Коцев. 

Той допълни, че режимът на онлайн обучение за учениците, обявен по-рано днес, се въвежда, за да се ограничи времето им на открито и придвижването им в опасни участъци.

Висшите учебни заведения ще работят нормално при засилени мерки за безопасност.

По-рано от кризисния щаб съобщиха, че продължават работите по отстраняване на щетите, нанесени от ураганните ветрове.

Всички отговорни институции работят по отстраняването на щетите от урагана във Варна. Районните кметове на петте района в града и на петте села на територията на община Варна, посочиха, че са взети всички необходими мерки. Правят се огледи на районите, работи се по отстраняването на паднали дървета и клони и почистването на обществените територии.

Комисар Тихомир Тотев, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ заяви, че четири екипа работят по над 70 сигнала, основно за паднали дървета и клони. По думите му няма пострадали лица днес, нанесени са единствено материални щети. Ситуацията в града се подобрява, но остава сложна в областта. На терен работят седем екипа на МВР.

Военноморските сили също увериха, че имат готовност да предоставят екипи за съдействие при необходимост.

От Енерго-про съобщиха, че са отстранени авариите на електроподаването в Галата, Ракитника и Боровец. От ВиК – Варна докладваха, че има проблеми в Ракитника и Прибой. 

По данни на дирекция „Здравеопазване“ няма сериозни проблеми в трите големи варненски болници – МБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛ „Св. Марина“ и Военна болница. Тежко е положението в ДКЦ „Св. Клементина“, където покривът е потекъл и има наводнени складови помещения. В някои от останалите ДКЦ-та има сигнали за паднали дървета, които се отработват.

По данни на дирекция „Социални дейности“ са проверени 27 социални услуги, няма констатирани сериозни проблеми. Приютът за бездомни лица работи и има възможност да се настанят всички нуждаещи се. От Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ посочиха, че техни екипи ще направят обход на къщи, където има съборени покриви и бедстващи хора и ще им окажат необходимото съдействие за получаване на помощ. Съдействие ще бъде оказано и на сина на загиналата от падналото дърво жена.

Градският транспорт във Варна се движи, проблеми са констатирани единствено по линия №23. По данни на ТАСРУД, няма неработещи светофарни уредби. От Двореца на културата и спорта докладваха, че има три счупени стъкла на зала „Конгресна“ и повредена термопомпа. Работи се от отстраняването на щетите.

От общинското предприятие, което поддържа Морската градина, съобщиха, че основните алеи в парка са проходими, но призоваха гражданите и гостите на града, да не се разхождат заради опасността от падащи клони. Паркът ще се почиства в следващите две седмици.

От Пристанище Варна също посочиха, че зоната на вълнолома и около Морска гара е опасна заради високите вълни. Подобно е положението на пристанище Карантината. Аварийни екипи извършват почистване и обезопасяване. По рано днес кметът Благомир Коцев призова гражданите и гостите на града да избягват засегнатите места и посочи, че „Общинска полиция“ ще следи за изпълнението на ограничителен режим.

Над 450 сигнала са постъпили при дежурния в Община Варна, те са обработени и са подадени към компетентните институции за отстраняване.

Гражданите могат да продължат да подават сигнали на телефон 052/820112.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583