Учениците във Варна ще учат онлайн през утрешния ден

Варна<+> 19.11.2023 16:12 Снимка: ДНЕС+

Учениците във Варна ще учат онлайн през утрешния ден

Всички училища ще преминат в онлайн обучение през утрешния, 20 ноември, съобщи кмета на Варна Благомир Коцев. По думите му, придвижването на децата в обстановка на все още силен вятър и падащи предмети, дървета, клони след опустошителния ураган вчера, е опасно за тяхното здраве. Режимът засяга както класните, така и извънкласните дейности.
 
Репортер на ДНЕС+ се свърза и с д-р Ирена Радева, директор на РУО-Варна, която потвърди, че се работи по посока на преминаване в онлайн среда. Д-р Радева поясни, че вече има изграден опит в преминаването в електронна среда и няма да има организационни проблеми.
 
До часове се очаква и официално потвърждение от МОН.
 
Ето какво гласи съобщението на кмета на Варна Благомир Коцев:
 
"ВАЖНО! Решение за преминаване в онлайн режим на обучение на училищата във Варна в понеделник, 20 ноември.
Преди броени минути изпратих официално искане до МОН за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние на територията на община Варна. Режимът засяга както класните, така и извънкласните дейности.
Условията в града са опасни за децата.
 
Тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван. Затова смятам, че най-доброто решение за града е понеделник, 20 ноември да остане учебен, но само в онлайн режим.
 
Това показа и нашият анализ след консултации с кризисния щаб и МОН.
Решението ми е взето въз основа на представена информация за нанесените щети на образователната инфраструктура, във връзка с обявеното бедствено положение и с оглед разчистването на подстъпите към училищата и необходимостта от инспекция на щетите.
 
Режимът засяга:
Всички училища на територията на община Варна на 20.11.2023 г.
 
Четири училища – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – допълнително на 21.11. и 22.11.2023 г.
Решението за преминаване в онлайн режим на обучение е потвърдено устно и ще бъде обявено официално от МОН до броени часове."
 
Припомняме, че ураган с ветрове от 123-130 км/ч удари Варна през вчерашния ден и през нощта. Все още е силен вятърът, има заклешени клони и предмети в короните на дърветата и др.
Предстои обследване на всяко училище за безопасна среда за децата.
 
По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583