Няма заразени учители и ученици във Варна, започва масовото тестване на учителите

Варна<+> 21.01.2021 14:45 Снимка: ДНЕС+

Няма заразени учители и ученици във Варна, започва масовото тестване на учителите

Няма заразени учители и ученици във Варна, започва масовото тестване на учителите. Това стана ясно на редовния брифинг на Областния кризисен щаб във Варна.

Масовото тестване на учителите ще се извършва в ДКЦ-тата и разкритите Ковид зони. То ще започне на 25-ти януари. 

Към момента са ваксинирани 1425 медицински лица с първа доза от ваксината, за втори прием чакат 323-ма. За ваксинация чакат  още и около 400 медици, като във Варна все още не е приключила първа фаза на ваксинацията, тъй като се очакват още ваксини около началото на м. февруари, заяви д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна. 

Тя допълни, че списъкът с желаещи медици непрекъснато расте и обстановката е много динамична относно ваксинацията. Директорът на РЗИ подчерта, че дори и да премине имунизацията към втора фаза, всеки медик би могъл да получи своята ваксина когато пожелае. 

Втората фаза, в която ще започне ваксинацията на учители и възрастни хора в социалните домове ще започне веднага, щом приключи първата фаза по имунизацията на медиците. 

Епидемиологичната обстановка в областта е значително по-спокойна. Преди две седмици Варна бе първа по заболяемост в страната. 

За изминалата седмица установените заразени с COVID-19 са 172-ма, като 24 са от последните 24 часа. Заразените медицински лица са 5, от тях 3 медицински сестри и 2-ма друг персонал. 

Свободните легла в областта са 324, като в големите болнични заведения - УМБАЛ "Св. Марина" и МБАЛ "Св. Анна" се преорганизират Ковид отделенията, със разрешаването на плановите операции, заяви областният управител Стоян Пасев.

Това е наложило задължителното реновиране на отделенията и връщането им в нормален режим на работа с пациенти, които не са заболели с COVID-19. 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832