Mладежи се учиха на критично мислене и медийна грамотност

Варна<+> 30.04.2021 10:06 Снимка: ДНЕС+

Mладежи се учиха на критично мислене и медийна грамотност

Тридесет младежи от Варна участваха в обучение на тема: Критично мислене и медийна грамотност.

Причината е, че България е на последно място в Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност от 2021 г., като поддържа това ниво от четири години.

От друга страна над 90% от днешните младежи са ползватели на дигитални технологии и потребители на медийно съдържание, което ги нарежда сред най-уязвимите от влиянието на фалшивите новини и пропагандата.

Обучението по медийна грамотност беше организирано от Сдружение „Моят град“ в рамките на  младежка инициатива „Младите хора и дигиталната реалност“, която се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и Младежки дейности“.

Обучението премина в два модула и помогна на младежите от Варна да научат какъв е пътят на една новина от нейният подател до излъчването и в ефир и как да се правят справят с натиска от невярна и подвеждаща информация в заобикалящата ги среда.

Как да различават фалшивите новини и фалшивите източници на информация.

Как да противостоят на пропагандата и езика на омразата в социалните мрежи.

За придобитите знания и компетенции младежите получиха сертификат Youthpass.

В резултат от обучението е създаден и Наръчник „Как да разпозная агресията в интернет, фалшивите новини и претоварването с он-лайн приложения“.

Предвижда се Наръчника да се разпространи свободно на хартиен носител и в дигитален формат в подкрепа на варненските младежи.

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709