Международен Екслибрис Конкурс Варна се отправя към София

Варна<+> 21.03.2022 16:25 Снимка: ДНЕС+

Международен Екслибрис Конкурс Варна се отправя към София

След Казанлък пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна се отправя към София.

От 23 март до 06 април 2022 изложбата със селектираните творби в четвъртото издание на конкурса ще гостува на Националното училище за изящни изкуствата „Илия Петров”. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

Училището е партньор на галерия Ларго в конкурса още от първото му издание и експозицията ще гостува две седмици в галерия „Дебют”. Учениците и техните преподаватели ще имат възможност да разгледат над 160 творби на 122 артисти от 30 държави. Изложбата ще бъде открита на 23 март от 14:00 часа.

Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година, а негов главен организатор е Арт Галерия Ларго. От първото си издание до сега конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. В последното издание през 2021-ва година участие взеха 210 автори от 38 държави, а първата награда беше присъдена на беларуския художник Иван Русачек. Българският художник Христо Найденов беше удостоен с Първа награда на името на Йордан Петков, основател на галерия Ларго и основен спомоществовател на конкурса. Втора награда журито присъди на Анна Трояновска от Полша, а трета награда беше присъдена на известният български график Петър Лазаров. Втора и трета награда на името на Йордан Петков бяха присъдени на Тамаш Хаваси от Унгария и на Катерина Липска– Жиебинска от Полша.

В тазгодишното издание Наградата за млад автор получи 30 годишния Фьодор Шурмельов от Беларус. Наградата на Сдружението на художниците – Варна - бронзов плакет – отиде при световно известно име в областта на графиката - Шигеки Томура от Япония. За трети път беше присъдена Награда на журито - специално създадения от Димо Миланов екслибрис на конкурса и неин носител е италианският график Иво Мозеле. Наградата за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков отива при невероятния художник Лембит Лохмус от Естония. В това издание беше присъдена и специална спонсорска награда на студио "Zariba" на Иржи Бразда от Чешка Република.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648