Лидерът на „Да, България-Варна“ излъга за участие в сделка за Алея Първа

Варна<+> 15.07.2020 18:43 Снимка: ДНЕС+

Лидерът на „Да, България-Варна“ излъга за участие в сделка за Алея Първа

След като общински съветници от ГЕРБ- Варна осветиха участие на лидера на „Да, България – Варна“ Нелко Начев и брат му Жулиен Начев в приватизацията на държавната фирма „Лазурен бряг 91“ ЕООД, заедно с притежаваните от нея сгради-  калните бани, съблекалните и други имоти, разположени на Алея Първа, последва гузно замазване на истината днес.

От ПП ГЕРБ – Варна продължават да настояват за отговори на следните въпроси от лидера на „Да, България – Варна“:

Бил ли е Нелко Начев акционер в „Лазурен бряг приват“ АД, с предмет на дейност „Участие в приватизационната сделка за държавното дружество „Лазурен бряг 91“ ЕООД? Бил ли е член на Съвета на директорите на това дружество и дали то е участвало, а по-късно и спечелило процедурата по приватизация на 70% от активите на държавната фирма?

Като претендиращ за носител на „нов морал“ в политиката, г-н Начев трябва да отговори и на други въпроси, например – дали е участвал в дружество, придобило чрез заменки над 40 дка в курортен комплекс „Камчия”? Без отговор останаха темите за скандалната приватизация и презастрояването на курорта „Златни пясъци“ по време на управлението на Иван Костов, както и въпросът - защо лидерите на ДСБ и „Да, България“ маршируват в една редица с Борислав Гуцанов (БСП), Костадин Костадинов от „Възраждане“, който призовава за излизане от ЕС, и с „Боец“, свързван с Цветан Василев.

По темата за разпоредителните сделки с общински имоти, които бяха приети на сесията на Общинския съвет вчера, представителите на „Да, България“ и ДСБ умишлено пропуснаха да кажат, че сделките са заложени в „Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост“, приета от Общинския съвет още през месец февруари.

Сделките ще бъдат обявени на публични търгове с явно наддаване, което гарантира пълна прозрачност на процедурите.

Нека обаче лидерите на „Да, България“ и ДСБ във Варна – Нелко Начев и Васко Василев да обяснят на гражданите как по време на тяхното управление общинска собственост във Варна е била разпродавана за жълти стотинки. Ето няколко примера от 1996 г., когато без търг са продадени следните имоти в топ локации на морската столица:

- Емблематичният ресторант „Димят“ – при РЗП на сградата от 664 кв. м., цената е 203 долара на кв. м., 2700 кв. м. земя е получена като бонус. В момента там се издига луксозен хотел с РЗП 17 880 кв. м. Всеки може сам да си даде сметка за ползите от продажбата.

- „Дом на актьора“ (Кафенето на театъра) – при РЗП от336 кв. м., цената е 94 долара кв. м., отделно 200 кв земя;

- Ресторант „Кронщат“, застроена площ– 419 кв м., цена – 176 долара на кв м.

- Ресторант „Златното пиле“ ( дн. „Ла Каса“ срещу Фестивалния комплекс), застроена площ 126 кв. м., цена – 157 долара на кв. м.

Това е само част от дълъг списък със скандални сделки във Варна. Изводите за „приходите“ от тях в общинския бюджет, оставяме на гражданите, на които днес „Да, България“ и ДСБ дължат обяснение.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448