Кой ще ни глоби, ако си изхвърляме боклука извън контейнерите?

Варна<+> 05.07.2022 14:00 Снимка: ДНЕС+

Кой ще ни глоби, ако си изхвърляме боклука извън контейнерите?

Над 116 000 лв. са наложените глоби на почистващата фирма във Варна за последните три месеца, но санкциите няма да решат проблемите със сметопочистването и сметоизвозването.

Необходимо е повишаване на общественото съзнание и гражданския контрол по този въпрос, бе изтъкнато на вчерашното заседание на Комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет, на което беше обсъдена ситуацията със сметосъбирането.

В дискусията се включиха членове на местния парламент, служители на Община Варна и на районните администрация, както и представители на почистващата фирма. Новите контейнери са с по-голям капацитет и събират по-голямо количество отпадъци.

Замърсяването около контейнерите е проблем, който се наблюдава в целия град, предаде репортер на ДНЕС+.

Отпадъци се изхвърлят масово извън пригодените за целта места. Сметта се събира регулярно и по график, но изхвърлянето на отпадъци край контейнерите създава предпоставки за опасно замърсяване.

Над 5 000 са поставените нови съдове на територията на община Варна, като подмяната на контейнерите продължава, заяви Тодор Колев, директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Част от контейнерите вече са били обект на посегателства и вандалски прояви.

Новата автоматизирана система за събиране на битови отпадъци работи активно, бе съобщено по време на заседанието. Специализираните автомобили тип "Норд" са на 12-часови смени, за да се осигури 24-часов непрекъснат режим. Към шофьора ще се присъедини общ работник с оглед подобряване хигиената около контейнерите, защото нерегламентираното замърсяване, дори когато съдовете са празни, остава проблем, заяви пред съветниците Ивелина Петкова, еколог в почистващата  фирма „ЗМБГ“ АД.

По думите й друг голям проблем са едрогабаритните отпадъци. Вместо два пъти седмично те ще се извозват ежедневно. „По отношение на растителните отпадъци сметопочистващата фирма е длъжна по договор един път седмично да ги извозва, но ще се увеличи честотата на извозване, поне в летните месеци“, допълни Петкова.

„Има и много умишлени палежи. В район „Приморски“ на 1 юни има запалени над 20 съда. Ние по договор трябва в рамките на 24 часа да ги подновим с нови“, допълни Петкова.

Тя увери, че въпросът с тротоарните кошчета, при които има много голямо забавяне в доставките, ще бъде решен. „Проектът е одобрен. Заради завишените цени на материалите сме на етап договаряне“, поясни екологът.

Нужно е гражданите, с повече грижа за чистотата и облика на Варна, отпадъците да се изхвърлят регулярно и на обособените за целта места, а не около тях.

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648