Код „Жега“ във Варна

Варна<+> 31.07.2020 09:32 Снимка: ДНЕС+

Код „Жега“ във Варна

И днес ни очаква горещо време

През последните три дни живакът в термометрите се задържа около 36 градуса. В цялата страна беше обявен оранжев код са опасно високи температури. И днес синоптиците оцветиха Варна в оранжево за опасно високи температури. Морето обаче ще бъде спокойно и там кодът е зелен, което означава, че не се очакват опасни явления. Според прогнозата градусите ще се доближат до 40. В тази връзка шест медицински пункта са разположени в различни райони на града, където се раздвава безплатна вода, а здравни работници са в готовност за оказване на първа долекарска помощ.

На място са достъпни апарати за измерване на кръвното налягане. Пунктовете ще работят от 10.00 до 16.00 ч.,и са в районите на:   

- пазар "Младост“

 - пазар "Владислав Варненчик“

 - пред библиотеката в район "Аспарухово“

 - на входа на Морската градина до Фестивалния и конгресен център

 - пред Катедралата

 - до сградата на Община Варна

Излагането на откритите части на тялото на преките слънчеви лъчи може за кратко време да предизвика изгаряния, а високата температура да предизвика термичен шок. Най застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болните, както и хората с по-светла кожа.

Ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и/или не уринирате през последните часове, вероятно имате обезводняване. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране на състоянието. Потърсете медицинска помощ.

Ако забелязвате обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние, най-вероятно се касае за топлинен удар. Потърсете медицинска помощ. За да не се стигне до там е добре да следваме някои съвети:

Да пием най-малко 2 – 3 литра течности на ден (вода, айран). Газирани напитки, напитки, които съдържат кофеин и алкохол не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието на човек.

  • Да правим почивки на сянка и ако е възможно, на хладни, проветриви места.
  • Когато сме изложени на слънце е добре да носим шапка и светли, леки дрехи по възможност от естествени материи.
  • Да използваме лосион против изгаряне с висок защитен фактор.
  • Малките деца и възрастните хора да приемат достатъчно течности, дори ако не са жадни.
  • Да избягваме интензивна физическа дейност през горещите часове.
  • Ако сме получили слънчеви изгаряния и имаме симптоми на прегряване – да потърсим медицинска помощ.

Най – добрият съвет е при възможност въобще да не се излиза в най – горещите часове от деня -  по обяд и в ранния следобед.

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551