Иван Портних: Нямаме криза с боклука, пред сключване на договор за сметоизвозване сме

Варна<+> 23.06.2021 20:38 Снимка: ДНЕС+

Иван Портних: Нямаме криза с боклука, пред сключване на договор за сметоизвозване сме

“Нямаме криза с боклука, пред сключване на договор за сметоизвозване сме”

Това заяви кметът на Варна Иван Портних на брифинг по повод темата за сметоизвозването в града.

Общината е инициирала още през февруари тази година провеждането на обществена поръчка с открита процедура с предметна дейност предварително третиране на отпадъците на територията на общината. Причината е, че предходният сключен договор изтича през 2021г.

Проведени са пазарни проучвания, на които са сравнени цените на големите градове в страната.

“Цената, която беше определена за новата поръчка се оказа значително по-ниска от тази, която плащахме досега”, заявяват от Дирекция “Екология и опазване на околната среда”.

На обявената процедура не се явява нито една фирма-изпълнител. Срокът е удължен, но отново със същият резултат. Договорът с досегашната фирма е изтекъл на 26 май.

Община Варна е предприела спешни действия за извозване на отпадъците в село Въглен, общ. Аксаково. Стартирана е поръчка без предварително одобрение и е поканена същата фирма-изпълнител, с която е бил договорът през последните 10 години. Цената по ускорената процедура е 68 лв. на тон входящ отпадък за третиране.

“Изграденото депо между трите общини – Варна, Аксаково и Белослав, има достатъчен капацитет за година напред. Тази временна мярка, която е предприета не влияе на самото депо”, коментира Иван Портних.

Кметът загатна и за нова система на съдове, която ще бъде внедрена. Модерните съдове ще бъдат по-големи и неподвижни и ще се извозват автоматично. Ще имат и датчици, които ще подават сигнал при 70% запълване.

“Ще бъдат много по-високи и дълбоки, с капаци, за да не могат да ги разпиляват гларуси и др.”, уточни Портних.

Нова Варна

 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448