Испанският посланик благодари на Варна за спасяването на испански учени

Варна<+> 15.03.2023 16:11 Снимка: ДНЕС+

Испанският посланик благодари на Варна за спасяването на испански учени

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Алехандро Поланко благодари на Варна за спасяването на испански учени от екипажа на българския научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“.

"Както знаете, Българският атлантически институт и испанският му еквивалент имат много тесни връзки повече от 30 години. За първи път тази година България изпрати свои собствен кораб - „Св. Св. Кирил и Методий“, до Антарктида. По време на първото си плаване този кораб имаше възможността да помогне на 10 испански учени, които имаха затруднения на континента, разказа дипломатът.

По данни на флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ "Никола Вапцаров" и участник в еспредицията, на 16 февруари българският кораб снел от котва в Южния залив на остров Ливингстън и извършил преход до плажа Байърс, за да прибере испански учен оттам при доста сложни хидрометеорологични условия.

Ден по-рано на кораба били качени учени от Испания от базите „Габриел де Кастия“ (о-в Дисепшън) и „Хуан Карлос Първи“ (о-в Ливингстън), учен от Полша, работещ с испанците, както и български журналисти, слезли преди това на българската база „Св. Климент Охридски“. Част от испанските полярници и българските учени са били транспортирани до съседния остров Кинг Джордж, откъдето трябвало да се качат на самолет за Чили.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482