Две огнища на разпространение на Covid-19 са установени във Варна

Варна<+> 15.10.2020 14:48 Снимка: ДНЕС+

Две огнища на разпространение на Covid-19 са установени във Варна

Две огнища на разпространение на Covid-19 инфекция са установени във Варна. 

Това стана ясно на редовния седмичен брифинг на РЗИ-Варна по повод епидемологичната обстановка във морската столица, научи репортер на ДНЕС+. 

Едното е голямо огнище и се касае за фирма за онлайн игри, в която работят 140 души. С съботния ден са били изследвани всички 140 лица, а 40 от тях са с установена коронавирус инфекция, заяви д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ -Варна. Положителните проби за този ден бяха 49. По думите и всички служители във фирмата са млади хора, а тези, при които е установен положителен резултат, са на домашно лечение. 

Второто огнище е Регионалната библиотека във Варна. Там работят 6 души, от които 3-ма или 4-ма, са с коронавирус инфекция, допълни още д-р Михайлова. Всички заразени и техните контактни са изолирани. Към момента в морската столица има 468 активни случая, общият брой на положителните тестове от началото на епидемията е 1824. От тях 36 са в болничи заведения, 432 са на домашно лечение, а 49 са починали. 

В училищата има леко завишение на случаите на заразени ученици, за предната седмица броят на новите е 11. Те са от 13 училища и са отделни единични случаи.Според ситуацията се преценява, дали паралелката да бъде карантинирана. Зависи от това, кога за последно е бил контакта на учениците със заразения си съученик. 

Разпространението е дифузно, има малки огнища и деца, които са заразени като контактни на своите родители. За изминалата седмица има 10 новозаразени медицински лица, като 3 от тях са медицински сестри, а останалите различен персонал, включително и фармацевти, физиотерапевти и др. Директорът на здравната инспекция заяви, че варненска област има готовност да посрещне евентуално сериозно завишаване на заболелите лица. Към момента е заета много малък процент от подготвената леглова база. 

Относно заповедта на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, според която РЗИ и МВР ще извършват денонощни проверки на обекти, в които се наблюдава струпване на много хора, д-р Елена Генева заяви, че след заседание на Областния кризисен щаб, са взели решение да поискат помощ от други органи, които да се включат в помощ на РЗИ. По думите и са направени проверки на 102 обекта за изминалат седмица и са издадени 8 акта за неправилното носене на маски в затворени пространства. 

Проверките по търговски центрове, нощни клубове, молове и др. ще продължат. 

Геновева Михайлова 

CHF CHF 1 1.82908
GBP GBP 1 2.15728
RON RON 10 4.01048
TRY TRY 10 2.01828
USD USD 1 1.6678