Денонощен контрол за спазване на мерките ще упражняват РЗИ и МВР

България 15.10.2020 11:12 Снимка: ДНЕС+

Денонощен контрол за спазване на мерките ще упражняват РЗИ и МВР

РЗИ и МВР ще упражняват денонощен контрол за спазване на мерките, научи репортер на ДНЕС+. Това стана ясно днес на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов заяви, че това се налага, тъй като нови мерки няма да бъдат налагани, а ще се упражнява контрол на вече съществуващите такива. Той подчерта, че очаквано има завишение на заболелите в страната, което налага да се засили контрола за изпълнение на зададените мерки, предвид извънредната епидемологична обстановка. 

Министърът обобщи резултатите към момента, като дебело подчерта броят на заразените и заболели медици. Общо за страната  заразените медицински служители до момента са 1440. За последното денонощие случаите на новозаразени медицински работници са 25. 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекувани към момента са 1030, починалите - 16.

Министър Ангелов се спря на повишената заболеваемост в две области в страната - Благоевград и Търговище. Той препоръча да не се пътува към тези дестинации, освен, ако не е наложително. 

По отношение на числата - 1380 са хоспитализирани, 67 са в интензивни отделения. Към днешна дата е 19% заетостта от леглата за пациенти, които имат нужда от лечение без дихателна реанимация и 6% за пациенти в тежко състояние и с нужда от дихателна реанимация.

Доц. Ангел Кунчев представи обстановката е европейски мащаб. По последната статистика, България е покачила заболеваемостта със 2 пункта и към момента от 25-то място, сме на 22-ро от 30 страни от ЕС. Запазваме си 8-то място по отношение на смъртността от инфекцията. Общо починали с коронавирус инфекция за страната са 929 души, а за последното денонощие са 6. Има лек ръст в тази посока, но той е правопропорционален на заболеваемостта, така, че по думите на доц. Кунчев, имаме минимално завишение.

Проф. д-р Костадин Ангелов бе категоричен, че Районните здравни инспекции и органите на МВР ще засилят контрола, който ще бъде съсредоточен към местата със струпване на много хора - молове, нощни клубове, търговски центрове. Той категоризира положението по тези места като тревожно, тъй като в социалните мрежи се разпространяват видеоклипове на младежи в нощни клубове, където мерките масово не се спазват. 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.80444
GBP GBP 1 2.17689
RON RON 10 4.01344
TRY TRY 10 2.09954
USD USD 1 1.63258