Доц. Медиха Хамза: Наша е отговорността българските деца да приемат образованието за ценност

Варна<+> 16.05.2024 14:01 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: Наша е отговорността българските деца да приемат образованието за ценност

Българчетата с по-малко тревожност приемат ученето, но трябва да им помогнем да бъдат и по-амбициозни

„Според резултатите от мащабно проучване на ОИСР българските деца приемат ученето с по-малко тревожност, отколкото техни връстници в Европа. Амбициите им за по-висока степен на образованост обаче са на по-ниски нива. В най-голяма степен разминаването се дължи на факта, че израстват в семейна и обществена среда, в която се неглижира важността на образованието. Това е тревожна и дори опасна тенденция“, каза пред „ДНЕС+“ кандидатът за депутат от варненската листа на коалиция ГЕРБ-СДС доц. д-р Медиха Хамза.

И допълни: Социално-емоционалните умения на децата ни - отговорността, мотивацията, упоритостта, творчеството и самоконтролът, любознателността и самоувереността, устойчивостта на стрес, емоционалният контрол и т.н. – са качества, които се градят в семейната среда, развиват се в училищата и в крайна сметка – в цялото общество. Отговорност на възрастните е да ги научим на тези умения, за да живеят по-щастливо. Амбицията е качество, което помага на всеки човек да преодолява несгодите. Очевидно е, че по-ниската амбиция за добра образованост е следствие от ниския икономически статус и занижените очаквания за реализация на децата от семейства със затруднения в социално-икономически план.

Председателят на СДС-Варна подчерта още, че „отговорност на нас, възрастните, е да възпитаме децата си в трудолюбие; да стимулираме любопитството и творческия им потенциал; да ги научим на самоконтрол, уважение и съпричастност към рода и семейството – ценности, традиционни за българите, които СДС винаги е защитавало през последните над три десетилетия“.

„Социално-емоционалните умения са функция на социалната и културната среда на децата. Обществото е отговорно да осигури на бъдещите поколения среда, в която да живеят щастливи, но и с амбиция за пълноценна реализация“, каза в заключение депутатът в 49-ото Народно събрание доц. д-р Медиха Хамза.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532