Доц. Хамза: Работещите бедни са огромен проблем за България

Избрано 15.05.2024 13:09 Снимка: ДНЕС+

Доц. Хамза: Работещите бедни са огромен проблем за България

Растящата трудова заетост не води до реални резултати в справянето с него

"Всеки десети работещ човек у нас е беден. Причината – месечният му доход е под линията на бедност", каза пред ДНЕС+ доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат в 49-тото Народно събрание и кандидат за народен представител.

Според общинския председател на СДС-Варна, образованието оказва силно влияние върху риска от бедност - 18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. "работещите бедни".

"Нужен е анализ за причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените "работещи бедни". Бързи, качествени и адекватни законодателни промени за ограничаване на това явление са абсолютно задължителни", обясни депутатът от СДС в парламентарната група ГЕРБ-СДС.  

По думите на доц. Хамза, Ковид кризата и войната в Украйна допълнително подсилиха ефекта, поради последвалата инфлация. Тя засегна уязвимите групи хора, тези, които попадат в тази категория - работещи бедни. Високата смъртност и ниската раждаемост са основен проблем на обществото ни.

Хаосът и управленската немощ също не допринасят за намаляване на мащабите на тази криза.

"Факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените "работещи бедни" са много, като според статистките влияят и на демографското развитие на страната, а това е основен проблем на обществото ни. В политиките си СДС обръща сериозно внимание на демографската криза и доходите на българските граждани.

Синята политика за европейски граждани с европейски доходи е реален приоритет на най-старата демократична партия и затова работим по посока за справяне с двата тясно свързани проблема", допълни доц. Хамза.

Данните показват, че за последните 10 години се наблюдават растящи нива на заетост, но това не води до намаляване на нивата на бедност при работещите.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361