Директорът на РЗИ-Варна: Ваксините имат разрешителни, никой не сме ваксинирали насила

Варна<+> 20.09.2021 12:42 Снимка: ДНЕС+

Директорът на РЗИ-Варна: Ваксините имат разрешителни, никой не сме ваксинирали насила

"Ваксините имат разрешителни, никой не сме ваксинирали насила!", коментира щурма на антиваксъри срещу екип на ДКЦ "Св. Екатерина", който е ваксинирал на входа на Морската градина. След множество агресивни нападки и искания на обяснения имат ли или нямат разрешителни ваксините, полицията се е намесила и пункта е затворен.


"Сутринта екипът е започнал нормално работа. Малко след това определена група хора са искали да се имунизират, след което са влезли в агресивен словесен контакт с персонала  Не е имало физическа саморазправа, само словесна атака спрямо екипа. Не след дълго е прекратена имунизацията.", каза още д-р Дочка Михайлова днес на брифинг по повод агресията срещу медиците.

И добави :

"Държа да отбележа, че изнесения имунизационен пункт се провежда там, след като имаме необходимото разрешение от Община Варна. Транспортното средство, което беше на мястото, е регистриран лекарски кабинет, предоставен от МЗ на РЗИ-Варна. Ваксината, разбира се, е разрешена за употреба. Там има всички ваксини без Астра Зенека, която хората не желаят да употребяват. Насила никой не е ваксиниран, ваксината се прави само по желание. Осъждам тяхното поведение, защото те са възпрепятствали хората, които са желаели да го направят. Екипът е бил много притеснен. Създали са напрежение и нелицеприятни отношения."
Изнесеният ваксинационен пункт работи само през уикенда и не е с постоянно работно време, доъпни още тя и уточни, че голяма част от хората, които са искали да се ваксинират след това са отишли в МЕТРО, където в петък, събота и неделя екип на РЗИ поставяше ваксини.

Вчера освен тези два пункта, е имало пунктове в РЗИ-Варна, в сградата на ДКЦ 1 и в Центъра за спешна медицинска помощ.

Европейската комисия по лекарствата е дала разрешение за целия ЕС за ваксиниране и това е общественодостъпна информация, която всеки може да получи", коментира д-р Михайлова. 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448