Антиваксъри щурмуваха мобилния ваксинационен център на входа на Морската градина във Варна

Варна<+> 20.09.2021 12:28 Снимка: ДНЕС+

Антиваксъри щурмуваха мобилния ваксинационен център на входа на Морската градина във Варна

Екип на ДКЦ "Света Екатерина" е бил атакуван от антиваксъри на входа на Морската градина, докато са били на изнесен ваксинационен пункт срещу COVID-19.

Поради вербалната агресия на антиваксърите, е повикан и екип на полицията. След намесата на униформените, пунктът е закрит. Исканията им са били относно разрешителните за употребата на ваксините на територията на страната. 

Днес плюс припомня, че ваксинацията срещу Ковид 19 е по желание и не е задължителна.

От Министерство на здравеопазването изпратиха до медиите своя отговор за случилото се в неделя:

"Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират.

Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиеваксери развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки.

Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите. Като министър на здравеопазването настоявам прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда”.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448