Децата от ОУ “Христо Ботев“ с изложба за здравословното хранене и любими млечни продукти

Варна<+> 27.10.2020 05:20 Снимка: ДНЕС+

Децата от ОУ “Христо Ботев“ с изложба за здравословното хранене и любими млечни продукти

Първокласниците от ОУ“Христо Ботев“ във Варна създадоха изложба на тема здравословното хранене и любими млечни продукти.

Творбите на малчуганите са разположени във фоайето на основното училище.

Тя представлява своеобразна ферма и експозиция на любими плодове и млечни продукти, като освен красивите рисунки и колажи, можете да прочетете и полезна информация за продуктите от нашата трапеза.

С колажите и рисунките си, децата представят най-любимите си млечни продукти, както и какво са научили в беседите си с учителите по темата за здравословното и правилно хранене, но най-вече, това е техният зов към всички, да се храним здравословно.

Повод за изложбата е и инициативата „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ към Държавен фонд “Земеделие“.

По тази програма децата получават два пъти в седмицата плодове и мляко към подкрепителната закуска, която община Варна предоставя на учениците от I -IV клас. Общото количество на доставките по програмата е 90 от началото на учебната година до м. Май.

Закуската включва сандвич с млечен продукт или месо, като в един от дните в седмицата, децата получават и сладкиш. Те се осигуряват безвъзмездно от общинското предприятие „Училищно и столово хранене“. Сандвичите за децата се приготвят с пълнозърнест хляб, висококачествени млечни продукти, с цел децата да се хранят здравословно и правилно.

Всички продукти, с които дружеството работи са с високо качество и по БДС, съобщи заместник-директорът Николай Бояджиев.

„Училищно и столово хранене“ осигурява и обядът на децата от ОУ“Христо Ботев“. Менюто за малчуганите е богато и включва супа, основно ястие и салата, десерт.

Услугата се предоставя като кетъринг и минути преди децата да приключат със сутрешната учебна програма.

Топъл и вкусен обяд радва около 80 % от децата от I -IV клас.

Родителите заплащат минимална сума, като закупуват купони, като организацията по продажбата им е създадена от училищното ръководство. Ако детето е отсъставало от учебните занимания и има закупени купони, то те биват презаверени за следващ период.

Здравословното хранене е важна част от развитието на децата, а ръководството и учителския състав на училището често разговарят с тях по темата. Инициативите в учебното заведение на тема здраве и здравословно храненене, продължават.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332