Ден и нощ на музеите и галериите – Варна 2021

Варна<+> 29.06.2021 14:55 Снимка: ДНЕС+

Ден и нощ на музеите и галериите – Варна 2021

Петото издание на фестивала ще се проведе на 3 юли, събота. След като през миналата 2020 г, издание нямаше, а първата дата за тази беше отложена, все пак събитие ще има. Този път то ще протече в рамките на един ден, под надслов „Ден и Нощ на Музеите и Галериите“.  По-голямата част от музеите отново ще отворят врати с безплатен вход, а в някои от тях ще се проведат специални и тематични акции.  Очаква ни атрактивна програма във Военноморския музей и Парк- музей „Владислав Варненчик”.

През деня и вечерта до 21.00 ч в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей, Музей на Възраждането, Етнографският музей, Музеят за Нова история на Варна, Природонаучният музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по - отдалечените комплекси като Побити камъни и Аладжа манастир, които също ще работят безплатно през деня на 3 юли. За пореден път в „Деня и Нощта“ ще се включи и етнографски комплекс „Роден край” в с.Тополи.

Аквариумът също ще работи до късно в събота на 3 юли. Активно във фестивала се включват и варненските галерии. Изложби и експозиции ще могат да бъдат разгледани в Градската галерия „Б.Георгиев“, Арт галерия „Ларго“, Галерия „Арт Маркони“, галерия „Папийон“, галерия „Зиковска“, галерия „Юка“, Галерия „8“ и други. Сред останалите акценти на тазгодишното издание на Ден и Нощ на Музеите и Галериите са няколко концерта – в градската галерия на дуо „IVEL”,  в комплекс „Римски терми“ на оркестър „Анима“, във Военноморския музей на Представителния духов оркестър на ВМС, а края на фестивала ще озвучат музикантите от група „LOCKDOWN“ на сцената на VARNA STREET FOOD PARK, където ще бъде закриващото парти за участници и посетители. Отново врати ще отвори и Държавният архив във Варна с достъп за граждани до ценни документи от историята на града.

За първи път в инициативата се включват „Студио 11“, фото студио „Мукава“, плажна галерия „CUBO Art Gallery”.

Очакват ни прожекции на филми, работилници за деца и възрастни, както и много положителна енергия, която ще се разлее по улиците на Варна на 3 юли. Пълната програма може да разгледате на: www.varnanight.bg

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Община Варна.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448