Читалище "Просвета-1927" във Варна беляза изминалата седмица с множество инциативи

Варна<+> 06.06.2022 15:47 Снимка: ДНЕС+

Читалище "Просвета-1927" във Варна беляза изминалата седмица с множество инциативи

Множество инициативи се проведоха през последната седмица в Читалище "Просвета-1927" в Аспарухово, предаде репортер на ДНЕС+.

Началото беляза среща-беседа на тема "Природни бедствия и качеството на живот. Проучвания и последствия в кв. Аспарухово" с учените от БАН Стамен Кънев и доц.д-р Еля Цанева.

Идеята на проекта е да се изследват различните бедствия, взаимната зависимост между бедствие – локална общност/всекидневна култура и качество на живот на местните общности, които са преживели различен тип бедствия в период от 6 години. Научното изследване е проведено от група учени към Българската академия на науките, с ръководител доц. Еля Цанева.

Тази беседа е своеобразно продължение на миналогодишната изложба по проект, изследващ ликалните бедствия.

Тогава съвсем тематично и ден преди годишнината от потопа на 19 юни 2014 г., отнел 13 живота в Аспарухово, бе открита изложба на тема „Локални бедствия и качество на живот : културни стратегии в преодоляване на природни, технологични и биологични катастрофи“.

Доц. д-р Медиха Хамза, районен председател на СДС-Аспарухово и член на читалищното настоятелство, заедно с Жеман Хасан, доброволец, инициатор и изпълнител на паметната плоча в памет на загиналите в наводнението и сътрудник в изследванията на учените от БАН, разговаряха с академиците, учредили изложбата за спомените и последиците за хората след връхлетялото бедствие най-южният район на Варна.

Друга интересна инициатива, донесла и награди в читалището в Аспарухово, дойде от хор „Аспаруховски бриз” с диригент Катя Бончева, спечелиха голяма награда на конкурса „С песните на Ари“ Хасково.

Първо място за Artistix с треньор Румяна Михова, в категория Хип хоп на конкурска MOVMNT International Dance Competetion 2022.
 
Блестящо представяне и на танцов клуб „Мегдана” с хореограф Никола Николов, във фолклорния фестивал „Море бушува Обзор танцува”.
 

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648