Алексиев: Пускаме „Вера Су“ на търг, ако застрахователите не платят

Варна<+> 01.12.2021 13:17 Снимка: ДНЕС+

Алексиев: Пускаме „Вера Су“ на търг, ако застрахователите не платят

„Корабът „Вера СУ“ ще бъде пуснат на търг, ако застрахователите не платят. Трябва да си покрием разходите“. Това обяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

Той обясни, че още ималата седмица са пуснати документите за покана до застрахователите и те имат 14 дневен срок за отговор. Това се очаква да се случи в края на следващата седмица.

„Ако не го направят ние ще го пуснем на търг за 3 млн.лв“, обясни Алексиев.

На въпрос защо е толкова ниска цената, той отговори, че състоянието на кораба не е добро.

Алексиев заяви, че по новата програма на ЕС Транспортна свързаност са подадени документи за проект на кораби за спасителни операции. Стойността на плавателните съдове е 12 милиона евро. Той изрази увереност, че още в началото на следващата година може да се пусне проекта за един 45 метров кораб и за един 30 метров. Според Алексиев те могат да се използват и за обучение.

Служебният министър заяви, че акцията по спасяването на „Вера Су“ ще залегне в учебниците на бакалаврите и магистрите. Не стана ясно обаче под каква форма. Припомняме, че акцията на служебното правителство по задействането на план за вадене на заседналия кораб се проточи с дни. При подобна ситуация в Дания властите реагираха за часове и в рамките на едно денонощие успяха да се справят със ситуация на заседнал товарен кораб./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648