Вижте скандалните ръце, в които попадна българската атлетика!

Спорт 16.10.2023 15:26 Снимка: ДНЕС+

Вижте скандалните ръце, в които попадна българската атлетика!

Новият шеф на Българската федерация Иван Колев върви по стъпките на Кирил Петков – далавери с татко отпред

Добромир Карамариинов – един от най-дългогодишните ръководители на български спорт вече не е президент на Българска федерация по лека атлетика (БФЛА) и се съсредоточава като ръководител на Европейската централа. Към момента той е най-високо поставеният българин в международните спортни федерации.

На негово място застъпва старозагорецът Иван Колев, зад чието име стоят скандални сделки за милиони левове.

Колев беше избран за член на Управителния съвет на БФЛА от Общото събрание през септември, а преди седмица беше обявена и позицията му на президент, определяща се по устав от УС. Според него той трябва да довърши мандата на Карамаринов до 2025 г., след което да има редовни избори.

Фаворизирането на Колев стана и причина дългогодишният вицепрезидент на централата Асен Христов да подаде оставка.

Преди да оглави Царицата у нас Колев дълги години беше председател на лекоатлетическия Берое-Стара Загора. Но далеч не само в спорта са интересите на Колев. Той е бизнесмен и депутат, не без подкрепата на баща си Дечко Колев. Баща и син бяха сериозни поддръжници на ГЕРБ, дори Иван Колев беше избран за депутат от партията на Бойко Борисов през 2009 г.

След това обаче бяха прокудени от партията заради далаверите си и завиха към „Продължаваме Промяната“. Аналогично на развитието на политическата кариера на Кирил Петков не без помощта на татко Петко върви и пътят на Колев-младши - редом зад гърба на Колев-старши. Дечко Колев е основен спонсор на „ПП” в Стара Загора и дори беше спряган за енергиен министър в първите им предложения за правителство.

Радослав Рибарски - водачът на листата на ПП в областта за три поредни парламентарни избори, живее със сестрата на съпругата на сина на Дечо Колев - Данаил.

Фирмата на Дечо Колев - Металик АД, беше на първо място в списъка с фирми, които ще получат подкрепа, изброени в „Териториалния план за справедлив преход“ със 185 млн. лева.

Въпреки предателството към ГЕРБ, атлетическия клуб „Берое“ продължава да получава сериозна подкрепа от Община Стара Загора, която не дели спорта на партийни пристрастия. В първия кабинет Борисов пък беше изцяло реновирана атлетическата писта на стадион „Берое“. След това Колев възстанови за няколко години легендарния турнир „Самарско знаме“, на който през 1988 г. Йорданка Донкова поставя световния си рекорд на 100 м. с пр. В последствие надпреварата отново изчезна.

Иначе Дечко и Иван Колеви са представители на едрия бизнес в Старозагорския регион. Дечко е в енергийния сектор още от времето на социализма. Синът му влиза в бранша в началото на 21 век. До избирането му за депутат през 2009 г. Иван е прокурист в "Енергоремонт - Гълъбово" АД и в ръководството на семейните фирми "Металик" АД, "Комерсиал" ЕООД, "Ида Метан" ЕООД.

Освен в енергетиката, фамилия Колеви има интереси в здравния и хотелиерския бизнес. Тяхна е частната болница "Тракия", както и петзвездния хотел „Парк хотел Стара Загора”.

Една от спорните им инвестиции е свързана със застрояването на парка "Бердечка". Срещу това се обяви инициативна група от жители на Стара Загора, които излязоха с призив "Да спасим Бердечка".

Колеви редовно се замесват в скандални сделки, като част от тях са свързани с ТЕЦ „Марица-Изток II“, ТЕЦ Варна, а сега и за източване на пари по „Териториален план за справедлив преход“.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822