Спорт 23.07.2021 17:33 Снимка: "24 часа"

Виж дефилето на българските спортисти. Защо трибагреникът се появи на стадиона по-късно?

Българското знаме, носено от Мария Гроздева и Йосиф Миладинов, бе развято на Олимпийския стадион в Токио. Нетипично късно - два часа и 5 минути след старта на церемонията по откриването на олимпийските игри, тъй като излизането на делегациите на страните участнички не следваше познатия ни азбучен ред според изписването на имената на държавите на английски език.

Японската азбука започва с "а", "и", "у", "е", "о". Продължава с "ка", "ки", "ку", "ке", "ко"... България се пише условно казано "Буругария", като първото "Бу" е озвучено "фу" - тоест малко след средата на азбуката.

Затова и българите дефилираха на олимпийския стадион в Токио в такъв късен етап от церемонията.

Делегацията ни, дефилираща на официалното откриване, бе още по-ограничена и една от най-малките.

По време на най-предизвикателните олимпийски игри в историята заради пандемията от коронавирус има и ограничение за максималния брой дни предварителен престой в олимпийското село - до 5 дни преди старта на състезанието на съответния атлет. Това допълнително ограничава потенциалните струпвания на повече атлети и хора от щабовете им в олимпийското село.

По изискване на домакините от Япония всяка страна трябваше да излъчи не един знаменосец, а мъж и жена, които да носят националния флаг. 49-годишната Гроздева е двукратна олимпийска шампионка по спортна стрелба и участва за седми път на олимпийски игри. 18-годишният Миладинов, който непосредствено преди игрите в Токио спечели два златни медала на европейското първенство по плуване за юноши и девойки, ще запише своето първо олимпийско участие.

Максимум до 30 души можеха да дефилират в българската делегация според ограниченията, наложени от МОК - различни за всяка страна според броя на класираните атлети и графика на състезанията.

Българската делегация обаче беше по-малка и от 30 души. В дефилето на откриването участваха всички родни спортисти, които вече бяха пристигнали в олимпийското село, без щангистите Божидар Андреев и Христо Христов и двамата ни представителите в джудото при мъжете - Янислав Герчев и Ивайло Иванов.

Общо 42-ма спортисти ще представят България на олимпийските игри.

Заради това обаче и най-многобройната ни спортна група в Япония - спортистите и щабът в художествената гимнастика, не можеше да е в Токио от откриването. Момичетата от ансамбъла на България по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова, както и представителките ни в индивидуалната надпревара - Боряна Калейн и Катрин Тасева, са на лагер в Мураяма, а състезанията им са в последните три дни от игрите.

В навечерието на церемонията към Токио се отправиха и представителите ни в леката атлетика. От София тръгнаха Габриела Петрова, Инна Ефтимова и Тихомир Иванов. От Италия - Ивет Лалова, а от Нидерландия - сребърната медалистка от Рио 2016 Мирела Демирева./24 часа

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957