В Левски отказали оферти за футболисти за 6 милиона лева

Спорт 24.02.2023 15:46 Снимка: ДНЕС+

В Левски отказали оферти за футболисти за 6 милиона лева

Това обяви изпълнителният директор Ивайло Ивков

Изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков даде пресконференция на "Герена", на която говори за всички важни теми около клуба, като разкри много любопитни факти от последните месеци.

"Интересът на Левски наложи известна пауза върху обещаните редовни пресконференции на изпълнителния директор. Направи се пълен финансов одит от потенциалния тогава инвеститор. Тази процедура продължи 3-4 месеца. Започна неочакван за нас финансов мониторинг, който можеше да доведе до финансови санкции. Трябваше да се запази известно мълчание. Големите корпорации не обичат излишния шум. Беше време за къртовска работа. Клубът излезе от двете процедури успешно и Левски не беше санкциониран. Имах възможност да говоря с левскарската общност по време на обиколките. Говорих на срещата през август пред всички левскарски организации и дадох пълен отчет за всяка стотинка разходи и за приходите в клуба. Дойде Коледа и имахме важна работа по подготовка на Общото събрание“, започна Иво Ивков.

"Лагерът в Дубай е изненадващо за мен преекспонирана тема. Беше там, защото това е мястото в този период на годината за футбола, към който се стремим и проповядва нашият треньор. Позволихме си го, защото искахме да градим за бъдещето. Не можем да си позволим скъпи трансфери, но трябваше да си позволим перфектна подготовка. Вярвам в решенията на треньорския екип. Финансирането, което осигурихме, беше целево. Нямаше да бъдат усвоени от клуба, ако не бях убедил съответните рекламодатели. Бюджетът на Левски по никакъв начин не е ощетен. Спонсорите са широкоизвестни публични компании. Най-големият публичен холдинг в България "Еврохолд" със своите дъщерни компании помогна. Левски не е просил, не е искал дарения. Хората видяха, че Левски се развива по правилен път. Другият спонсор е свързан с телевизионни права. Лагерът премина при лукс за работа", заяви той за лагера в Дубай, който породи сериозна полемика.

"Получихме реални оферти от големи клубове за наши футболисти. Проведохме разговори и онлайн срещи, както с Ню Йорк Сити и Сочи, чието ръководство дойде специално, както и Брьондби, само за един от състезателите (б.р. - Хосе Кордоба). За Анди Краев получихме оферта от голям унгарски отбор (б.р. - МОЛ Фехервар). Получихме реални оферти в размер на 6 милиона лева. Считах трансферите за наложителни, но висшето ръководство на клуба, в лицето на спонсора, ги спря".

"Бях изненадан от провала на сделката със Спорт Републик. Още след финала за Купата изпратиха писма за намерение. Проведох разговори с представители на Юнайтед Груп, исках да ги привлека като спонсор. Благодарение на успехите, изявиха намерението за придобиване на акциите на клуба. Аз и Станимир Стоилов решихме, че ще се държим сякаш Юнайтед Груп никога не са се появявали. Прозряхме една простичка истина, че ако влязат в клуба, тогава грижата не е наша и мисията ни ще бъде изпълнена. Тогава, нашата мисия Левски да бъде изваден от блатото, щеше да е изпълнена. Решихме да се държим сякаш ги няма, впрегнахме нашите знания, той като човек, който може да изгражда футболисти, аз като изпълнителен директор, осигурихме тези преговори. Остана само подпис. Успях да убедя Мъри, а той не е глупав човек, че това е единственият начин Левски да е горд, както обича да се изразява. Резултатите, които са в момента, няма да продължат вечно. Намеренията ни от влизането ни в клуба, са къртовска работа. Предвидливо влязоха футболисти на постовете на тези, които смятахме, че можем да продадем. Финансовата стабилност на Левски не се нуждае от разпродажба на всички", продължи той.

"Дълговете не са малко, те се натрупаха от бивши собственици, които натрупаха популярност на гърба на Левски. Изготвил съм ясна справка с колко е задлъжнявал клуба. Както и да изглеждат много, показахме, че и това е преодолимо за нас, когато сме заедно, когато сме юмрук и когато работим заедно. С НАП ми се наложи да водя преговори няколко пъти. Успяхме да получим безусловен лиценз, а не като предишни години условен. Преодоляхме и мониторинга на УЕФА, следствие на участието ни в европейските клубни турнири. Успяхме да постигнем договореност за новия срок, който ни бе даден от мониторинга. УЕФА се довери на нашата позиция и не последваха наказания. Сега предстои новият лицензионен период. През януари представител на Юнайтед Груп увери НАП, че влизат в клуба и ще изплатят част от главницата. Тя стана приблизително 7 милиона".

"Върху мен се изляха тонове помия, вярно, те дойдоха от анонимни профили, платени тролове и издания без тежест, но дойдоха. Това засегна моите най-близки хора и семейството ми. Даде ми увереност, че сме на прав път и много надълбоко съм бръкнал в нещата. Няма нито един факт, който да сочи за моя грешка. Имаше само омраза, внушения и епитети. Знам кои са кукловодите. Те са близки до предишното ръководство. На тях ще им кажа, лесно ще загасите с милионите си моята светлина, но внимавайте да не останете вие в мрак. Стоя безрезервно към Станимир Стоилов. За мен периода, в който работихме рамо до рамо, е нещо изключително важно. Дойдоха и резултатите".

"Нямаме дългове към други държавни агенции, освен НАП. Левски ще получи лиценз, защото с новата тежка процедура, която предстои и своебразният борд, в който ни постави НАП, вярвам, че няма да имаме проблем, тъй като ще ни издадат необходимите документи. Друг е въпросът докога лицензът ще е самоцел за Левски. Преди обявяването на вчерашния запор на сметките, висшето ръководство на клуба реши да не съм в ръководството, което ще води финалните преговори".

"След дълги преговори дали можем да си позволим Джавад Ел Джамили, много трудно стигнахме до трансфера на този млад и талантлив футболист. Вероятно няма да покаже пълния си потенциал веднага. Преговаряхме за 100 000 евро и 50% от следващ трансфер. Крайният резултат е 90 000 евро и 40% от следващ трансфер. Искаме да действаме по примера на Аякс, отказахме 10% за агента на Кристиан Димитров с риск да не го привлечем, но в крайна сметка успяхме."

 "На първо място, нито съм адвокат на Мъри, нито съм упълномощен да говоря от негово име. Той е не просто старши треньор, а и мениджър. Няма вмешателство в работата на Мъри. Клубът си има структори, има си висше ръководство. На никого не съм обещавал сляпо подчинение, а че ще дам целият си опит и умения за спасяването на Левски. Ако някой не може да ме убеди, че не съм прав, считам до последно, че съм прав", допълни Иво Ивков.

"Битката е за оцеляването на любимия ни клуб. Няма междуличности конфликти. С кого да имам? С най-големия след Гунди и най-голям голмайстор - собственикът Наско Сираков ли? Аз имам друго виждане как да постигнем крайната ни обща цел.".

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827