Световна шампионка по скуош с остра критика към Олимпиадата заради брейкденсинга

Спорт 08.12.2020 15:40 Снимка: ДНЕС+

Световна шампионка по скуош с остра критика към Олимпиадата заради брейкденсинга

Легендарната австралийска състезателка по скуош Мишел Мартин отправи много остри критики към Международния олимпийски комитет, след като стана ясно, че по предложение на организаторите на Олимпиадата в Париж през 2024 година в олимпийското семейство ще бъде приет брейкденсингът (брейк танци), но скуошът за пореден път е пренебрегнат.

Скуошът от много години се опитва да стане част от Олимпийските игри, като през годините получи подкрепа дори от тенис величието Роджър Федерер, но за момента без успех, тъй като МОК се опитва да отвори повече хоризонтите си към младежките и градски спортове като скейтбординг, спортно катерене, BMX свободен стил, сърфиране и 3х3 баскетбол, които ще дебютират в Токио следващото лято. “Боже мой! Като гледам какво се случва и се чудя какво се случва с Олимпиадата. Знам, че някои хора ще кажат, че брейкденсингът е спорт, но аз просто не разбирам. Олимпиадата винаги е била фокусирана върху спортове с точен резултат или състезания с бягане. Имаше точен отговор кой е победител. Когато се вкарат всички тези спортове с оценки от съдии, всичко се превръща в корупция и се изпуска от контрол. Просто не разбирам”, сподели трикратната световна шампионка Мартин, след като вчера бе обявена новината за брейкденсинга.

“Играчите по скуош вкарват огромна енергия в подготовката си. Знам какво е да тренираш този спорт. Това е един от най-трудните спортове за трениране и игра. Очевидно те имат нещо против скуоша, защото той е отхвърлян и в миналото, продължават да ни пренебрегват. Вече не знам какво да кажа. Разбирам, че се опитват да са актуални, но това е подигравка с Олимпийските игри”, допълни дългогодишната номер 1 в света.

Решението на МОК обаче бе защитено от президента на Австралийския олимпийски комитет Мат Каръл. “Олимпиадата се адаптира към един пост-корона свят. На Игрите в Париж за първи път в историята ще има абсолютно равенство между половете, както и рекорден брой смесени спортове. Към това добавяме и продължаващата еволюция към по-младежки и по-градски ориентирани спортове. Мисля, че Олимпиадата в Париж ще предизвика безпрецедентен интерес. Право на градовете домакини е да номинират новите спортове, които искат да бъдат част от програмата на Игрите. Това винаги води до разочарование за спортовете, които не са одобрени. Но всички спортове могат да се върнат в олимпийската програма”, коментира Каръл./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827