Стойка Кръстева: Добър състезател не означава добър треньор

Спорт 26.01.2022 16:50 Снимка: ДНЕС+

Стойка Кръстева: Добър състезател не означава добър треньор

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Стойка Кръстева получи наградата "Златна ръкавица" за цялостен принос към бокса и българския спорт.

36-годишната Кръстева обяви оттеглянето си от ринга, след като през август миналата година донесе първия медал за България от олимпийски турнир по бокс при жените. В момента тя работи като треньор в Локомотив София - клуба, за който се състезаваше доскоро. "За мен е голяма чест да получа тази награда, защото тя е оценка за дългогодишния ми труд. Благодаря на целия ми екип, защото без тях нямаше да успея да постигна това. Надявам се, че като треньор ще успея да предам знанията си на децата и да ги вдъхновя да тренират и да тръгнат по моя път. През август децата в 153-то училище, които се занимаваха с бокс, бяха около 90. Сега тяхната бройка е 110 и продължава да се увеличава. Това няма как да не ме радва. Сега вече успявам да си дам равносметка за кариерата, която имах и не съжалявам, че сложих край. Това решение бе добре обмислено и консултирано с екипа ми", каза Кръстева след получаването на наградата.

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински каза, че никога няма да може да благодари достатъчно на Стойка Кръстева за това, което е направила за българския бокс, но обеща, че тя ще може винаги да разчита на него. "Стойка Кръстева слага едно ново начало. Нашето сътрудничество води до големи резултати. Искам тя да знае, че ние оставаме гръб до гръб и тя винаги ще може да разчита на мен и на федерацията", коментира Инински.

Заедно с тях на награждаването бяха шефът на Спортен клуб "Локомотив София" Даме Стойков, както и личният треньор на Кръстева - Борислав Георгиев. "За да има високи резултати, трябва да има условия. При нас в Локомотив тези условия ги има - тренировките са безплатни, както и цялата екипировка. Това дава условия за увеличаване на броя деца, които тренират. За мен е чест да работя заедно със Стойка. Когато децата влязат в залата, те искат да работят с нея и да тренират при нея. Тя е като едно слънце за тях", заяви Борислав Георгиев.

Стойка Кръстева също коментира работата си в спортния клуб. "Това че съм олимпийска шампионка не означава, че съм по-добър треньор от другите треньори в клуба. Знаете, че добрите спортисти не успяват винаги да станат и добри треньори. Но това ме мотивира още повече. Искам да науча децата да станат добри българи. Това е много важно. Да бъдат добри и възпитани хора, а също така и истински българи, които обичат страната си и искат да останат в нея. В спортно отношение се надявам, че някое от тези деца ще станат шампиони и дай Боже да достигнат до световния или олимпийски връх", завърши Кръстева./tribune.bg

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027