Съдийска грешка ощетила Левски при втория гол на Хамрун

Спорт 13.08.2022 14:18 Снимка: ДНЕС+

Съдийска грешка ощетила Левски при втория гол на Хамрун

Тимът на Станимир Стоилов загуби след изпълнение на дузпи.

Отборът на Левски изживя тежка вечер, след като загуби от малтийския Хамрун Спартанс на „Герена“ и отпадна от турнира Лига на конференциите. 

В редовното време резултатът беше 2:1 за гостите и така се стигна до продължения след успеха на „сините“ в Малта с 1:0. Второто попадение за Хамрун падна секунди след изравнителното такова за столичани в добавеното време, а „сините“ са били сериозно ощетени от румънския съдия Ищван Ковач, който свири реванша.

В конкретната ситуация, покрай еуфорията между изравнителния гол на Левски и второто попадение на Хамрун в добавеното време, много тънък момент остана скрит по време на телевизионното излъчване.

След гола на Цунами за 1:1 малтийците подновиха играта от центъра, но още преди това да се случи футболистът на гостите Додо навлиза поне 5 метра в половината на Левски. Точно към него е насочена дългата топка, която той връща и неговият съотборник Райън Камензули вкара за 1:2.

По правилата на играта се изисква реферът да нареди ново изпълнение на центъра, ако двата отбора не са в собствените си половини преди топката да направи един пълен оборот, след като бъде докосната от футболиста, който изпълнява началния удар. Системата ВАР за този етап на турнира не е наличен, иначе вероятно правилата щяха да бъдат спазени.

Додо тръгва към вратата на „сините“ със сигнала на съдията, а не след като неговият съотборник докосва топката. Така е нарушено грубо Правило 8 и играчът извлича предимство от позицията си, давайки голов пас, което повлиява на крайния резултат.

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233