Отмениха старт от Формула 1 в Турция заради пандемията

Спорт 14.05.2021 19:35 Снимка: ДНЕС+

Отмениха старт от Формула 1 в Турция заради пандемията

Вижте какви други промени бяха направени в календара

Ръководството на Формула 1 обяви нови промени в календара за световния шампионат за 2021 година, наложени от коронавирус пандемията. Първата от тях е отпадането на Гран при на Турция, което трябваше да се проведе на 13 юни. То бе предвидено да замести състезанието в Канада, което бе отменено по-рано тази година.

Причина за решението за „Истанбул Парк“ е попадането на южната ни съседкта в „червения списък“ на правителството на Великобритания заради високия брой на заразени с Covid-19.

Това означава, че всеки, който е бил в Турция в рамките на десет дни преди пристигането си на Острова, ще трябва да бъде подложен на задължителна карантина в одобрен от правителството хотел. Именно тези ограничения направиха провеждане на Гран при на Турция на посочената дата невъзможно. 

В резултат на отлагането на състезанието край Истанбул, предвидената за 27 юни Гран при на Франция на „Пол Рикард“ ще се проведе седмица по-рано. Оригиналната дата на френското състезание пък ще бъде заета от Гран при на Щирия на пистата „Ред Бул Ринг“, което ще се проведе седмица преди Гран при на Австрия. Така за втора поредна година австрийското трасе ще домакинства на два старта през сезона.

Едно от потенциалните решения, които бяха дискутирани от страна на Формула 1 бе състезанията в Турция и това в Азербайджан, което е предвидено за 6 юни да разменят своите места. Тази възможност бе отхвърлена от организаторите на старта в Баку, тъй като на 12 юни градът ще бъде домакин на двубой от отложеното Европейско първенство по футбол.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438