Никола Цолов събира средства, за да продължи във Формула 3

Спорт 20.11.2023 19:28 Снимка: ДНЕС+

Никола Цолов събира средства, за да продължи във Формула 3

Българският пилот Никола Цолов се нуждае от 196 хиляди лева, за да продължи кариерата си във Формула 3. Той събира средствата в онлайн платформа, а досега са дарени малко над 27 000 лева. Кампанията ще продължи до 31 януари 2024-а година.

Досега Цолов е издържан финансово от семейството си и от спонсори, но за следващия сезон му трябва по-голяма сума за екипировка, обучения, както и за такси и разходи за всяко състезание.

Само на 16 години Цолов се състезава във Формула 3, което го прави първия българин достигнал до това ниво в историята на моторните спортове в България. Той е шампион на испанската Формула 4 за 2022 година, където записа 13 победи, 18 подиума и 17 най-бързи обиколки от 21 старта и събра рекордните 400 точки. Първият, избран да бъде подкрепян в кариерата си от А14 Maganement, новосформираната мениджърска компания на легендата във Формула 1 Фернандо Алонсо. Цолов е третият най-млад пилот в света, който отбелязва точки във Формула 3 в дебютния си сезон и един от осемте пилота, селекционирани в Академията на "Алпин". През 2023 година Никола Цолов направи огромен скок в кариерата си, като дебютира във Формула 3. Сезонът беше труден, а това, дали имаш опит или не, прави огромна разлика. Въпреки това, той отбеляза точки и две влизания в Топ 10, в последните състезания.

През 2024 година Никола ще добави още една година като член във Формула 3, в актива си, като амбициите му са насочени към това да заеме челните позиции в шампионата на FIA. Едно от основните предизвикателства пред него е събирането на достатъчно средства, за да може да продължи да представя на световно ниво себе си, страната ни и да преследва голямата си мечта - да бъде първия български пилот във Формула 1.

Парите са необходими за: екипировка, обучения и практически сесии, такси и разходи за всяко състезание.

"Кариерата и пътят на българина е финансиран от семейството му, което влага всичките си средства, усилия и време зад него и търси различни спонсори. Спонсорите вече допринасят значителна сума, но тя е недостатъчна, за да се осигури мястото на Никола Цолов в решетката на Формула 3 през 2024 година. Тъй като много хора се интересуват как могат да помогнат финансово със сума, която е посилна за тях, Никола и семейството му решиха, че е време да дадем шанс на всички приятели, фенове, съмишленици, любители на моторните спортове и на амбициозните, целеустремени млади хора да го подкрепят с тази кампания. Необходими са още поне 100 000 евро, които вярваме, че ще успеем да съберем, следвайки българската поговорка "Капка по капка - вир става". Всяка набрана сума ще бъде инвестирана в състезателната кариера на Никола Цолов", се казва в официалното съобщение на онлайн платформата за събиране на средства.

Всеки, които има възможност, може да го направи на https://platformata.bg/bg/kauzi/2163:podkrepa-shampion-formula1/details/campaign.html

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632