Най-резултатните африканци във Висшата лига

Спорт 14.01.2022 08:28 Снимка: ДНЕС+

Най-резултатните африканци във Висшата лига

Дидие Дрогба, Емануел Адебайор, Мо Салах и Садио Мане. Това са само част от невероятните африкански таланти, които плениха сърцата на феновете на английския футбол от началото на новия век. Африка винаги е произвеждала машини за голове, което предизвика екипа на новия букмейкър за Българя Betano, да обяви класацията си за най-ефективните от тях и да пусне оферта за залог на  betano bg bonus .

Мо Салах доминира изцяло настоящата кампания и започна участието си в турнира за Купата на Африканските нации като лидер в класациите за топ голмайстор и топ подавач от Висшата лига. Крилото на Ливърпул е под светлината на прожекторите в последните 3-4 сезона, но далеч не е единственото голямо африканско име във Висшата лига. Ето ги и петте най-добри:

Якубу Аегбени – Нигерия 95 гола

Якубу прави силно впечатление още в дебютния си сезон в лигата. Той е част от спечелилия промоция тим на Портсмут, където се състезава и българинът Светослав Тодоров. Якубу пристигна в средата на кампания под наем, но доброто му представяне убеди Хари Реднап да го привлече за постоянно. Дори и без него, Помпи бяха твърд фаворит на Бетано бг за промоция, с помощта на българските попадения на Тоди. През сезон 2003-та, той реализира цели 16 попадения. В всяка от следващите пет години, нигериецът добавяше по над 10 попадения към сметката си. Следва осезаем спад във формата му, когато е трансфериран в Евертън. Якубу обаче успява да се завърне към най-добрите си дни през сезон 2011/12, когато заби рекордните си 17 попадения с екипа на Блекбърн Роувърс.

Емануел Адебайор – Того 97 гола

Той смени доста отбори, а феновете не винаги бяха щастливи от трансфера. Едно нещо обаче не се промени, националът на Того винаги успяваше да достави нужните попадения. Най-силният му сезон бе през 2007/08, когато вкара 24 с екипа на Арсенал. Последваха още 14 в цветовете на Манчестър Сити, включително и легендарния му гол на „Етихад“, когато пробяга целия терен, за да празнува пред гостуващите ултраси на „артилеристите“. Финансовият поток в Манчестър направи Емануел ненужен и той трябваше да изкара период под наем в Тотнъм. И там му провървя и успя да вкара цели 17 гола. Последният му тим от Висшата лига бе Кристъл Палас, където отново успя да запише името си сред голмайсторите.

Садио Мане – Сенегал 103 гола

Той е едва на 29 години, но стига до 10 или повече попадения във всеки сезон от Висшата лига от 2014-та насам, когато се присъедини към тима н Саутхемптън. Рекордът му бе 22 попадения и „Златна обувка“. По всичко изглежда, че темпото няма да се намали и през идните сезони. Садио и важна част от атакуващата част на Ливърпул, заедно с Роберто Фирмино, Диого Жота и Мо Салах, а тимът е сред топ фаворитите на Betano за титла още през този сезон, въпреки сериозното изоставане от Манчестър Сити. Ако някой може да спре Гуардиола, то това е Юрген Клоп. Германецът обаче се нуждае от още по-силна игра на Мане.

Дидие Дрогба – Кот д‘Ивоар 104 гола

Двукратен носител на „Златната обувка“. За първи път той я спечели през 2006/2007-ма, когато заби 20 попадения. Три сезона по-късно, Дрогба се завърна за още един приз, този път с изумителните 29 гола. Дрогба е една от най-големите легенди на Челси и важна част от най-славните години на клуба. Той е четирикратен победител от Висшата лига. Има и 4 златни медала от ФА Къп, три пъти е печелил Купата на лигата и ,разбира се, най-големият триумф е Шампионската лига, която бе завоювана през 2012-та. Дрогба е човекът за големите мачове. Той е вкарал 9 гола в 9 финални мача, а феновете го определиха за „Най-великия футболист в историята на Челси“ в класация на клубното списание.

Мохамед Салах – Египет 113 гола

След ужасен старт в Челси, Салах си проби път до най-добрите в света под ръководството на Юрген Клоп в Ливърпул. Той бе голмайстор номер едно в първенството още в първия си сезон с червената фланелка – през 2017/18. Нещо повече, египтянинът вкара цели 32 гола, което е рекорд за сезон с 38 мача. Следващият сезон му донесе още една „Златна обувка“, този път обаче, тя бе разделена между него и още двама африкански нападатели – Садио Мане и Пиер-Емерик Абумеянг от Арсенал. Вече споменахме, че Салах води парада и през този сезон. В следващия един месец, дясното крило ще бъде с Египет в Купата на Африка, но Betano bg продължава да го счита за твърд фаворит в голмайсторската надпревара./tribune.bg

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147