Национални селекционери участваха в международен семинар

Спорт 04.10.2023 16:38 Снимка: ДНЕС+

Национални селекционери участваха в международен семинар

На 2 и 3 октомври на територията на Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе Международен треньорски футболен семинар „KELME България“, организиран от Българската треньорска школа по футбол към Българския футболен съюз, в който взеха участие и селекционерите на младежкия и юношеските национални отбори на България.

Ректорът на НСА проф. Николай Изов, деканът на факултет „Спорт“ проф. Красимир Петков, както и ръководителят на катедра „Футбол и тенис“ към НСА и директор на БТШФ доц. Емил Атанасов отправиха приветствия към участниците по време на събитието, което се проведе благодарение на дългогодишното успешно сътрудничество между НСА и БФС.

Национална спортна академия предостави най-добрите условия за провеждане на лекционната, а също и на практическата част на семинара. Партньор в реализацията на обучението бе и Буцефал Спорт Мениджмънт.

На официалното откриване присъстваха също доц. Христо Андонов – зам.-декан на факултет „Спорт“, проф. Христо Бозов - ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и др.

Основна цел на семинара беше да представи съвременните тенденции, перспективи и насоки за усъвършенстване на тренировъчния процес, както и да създаде предпоставки за обмен на идеи и ползотворни контакти. Участието дава възможност да бъде подновена валидността на треньорските футболни UEFA Pro, A, B – лицензи. Семинарът е съобразен с учебната програма за продължаващо обучение, съгласно Конвенцията на УЕФА за взаимно признаване на треньорската квалификация.

Участниците имаха уникалната възможност да почерпят опит от инструктори и експерти от световен ранг, сред които Петер Шрайнер (бивш главен координатор на ДЮШ на Шалке 04, автор на множество методически книги и лектор в над 30 държави), Ерен Йълмаз (треньор в ДЮШ на Борусия Дортмунд), Атанасиос Терзис (един от най-изтъкнатите футболни методисти и един от най-издаваните автори на треньорска литература в световен мащаб), Стивън Турек (треньор в академията на Хановер 96, специализиран в анализа и развиването на съвременните тактически постройки) и др.

Семинарът включваше теоретични и практически занимания, а сред участниците бяха селекционерите на младежката и различните юношески формации на България – Александър Димитров, Йордан Петков, Тодор Симов, Калоян Георгиев, както и селекционерът на женския национален отбор и преподавател в НСА гл. ас. Силвия Радойска.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.27277
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.62941
USD USD 1 1.81448