Надал преодоля Синер, Шварцман пречупи Тийм след класика

Спорт 07.10.2020 11:09 Снимка: ДНЕС+

Надал преодоля Синер, Шварцман пречупи Тийм след класика

Рафаел Надал се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис, след като отстрани Яник Синер в три сета – в отделните части 7-6 (4), 6-4, 6-1.

Матадорът измъкна трудно откриващата част, в която 19-годишният италианец проби за 6-5 и сервираше за сета, но  опитният испанец върна брейка, а след това се наложи в тайбрека. Втората част също бе тежка за 12-кратния шампион в надпреварата, който отново допусна първи пробив в подаването си за 1-3, но направи моментален рибрейк, а впоследствие нанесе решаващ удар с пробив за 5-4 и успешен сервис за сета. В третата част гардът на Синер падна и той бе лесна плячка за безмилостния Надал, който след нови три пробива достигна своя 13-и полуфинал в Париж.

Той го направи без загубен сет от началото на турнира, като до момента няма загубен полуфинал в участията си във френската столица. Синер пък си тръгва с гордо вдигната глава след великолепния си дебют в надпреварата, който наподобяваше серията именно на Надал от дебютното участие на испанеца на Ролан Гарос през 2005 година, когато „Кралят на клея“ спечели и първата от 12-те си титли.

В спор за място на финала Надал ще играе със своя добър приятел Диего Шварцман. Нисичкият аржентинец спечели истински спектакъл срещу сочения за фаворит Доминик Тийм след 7-6 (1), 5-7, 6-7 (8), 7-6 (5), 6-2 за над пет часа игра. Австриецът поведе след пробив в откриващата част с 4-2, но бе пробит моментално, а в тайбрека Шварцман не му остави шансове, печелейки на една точка. Втората част бе идентина на първата – отново Тийм дръпна с пробив, но допусна връщането му. Разликата този път беше, че двукратният финалист в надпреварата направи нов брейк, след който спечели и изравни сетовете.

Третият сет бе изключително драматичен, като и двамата имаха своите шансове да го спечелят след серия от пробиви – цели осем в частта, но се стигна до нов тайбрек, къдете Тийм пропусна два сетбола, но успя при третата си възможност, за да обърне мача. Австриецът поведе с пробив и в четвъртия сет, но Диего не само върна брейка, но направи нов такъв. Сервирайки за сета, Шварцман се пропука, стигна се до нов тайбрек, където аржентинецът показа по-здрави нерви и прати шедьовъра в заключителна част. Там, силите на Тийм се изчерпаха и след два пробива за съперника, той напусна корта като победения тенисист.

За Шварцман това ще бъде първи полуфинал в турнир от Големия шлем – преди около месец той достигна първия си финал на Мастърс 1000 в Рим, където отстъпи на Новак Джокович. Аржентинецът надви Надал за първи път в кариерата си именно на турнира в италианската столица – в два сета на четвъртфиналите, като на Ролан Гарос имат един двубой – победа за Надал в четири сета на 1/4-финалите през 2018./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447