Левски спечели с 2:0 вечното дерби срещу ЦСКА

Спорт 18.09.2022 22:59 Снимка: ДНЕС+

Левски спечели с 2:0 вечното дерби срещу ЦСКА

Левски спечели вечното дерби с ЦСКА за първи път от 2019 година насам.

„Сините“ на Станимир Стоилов зарадваха феновете си с успех 2:0 на Националния стадион, след като вкараха двата си гола за по-малко от 5 минути.

Така те нанесоха първа загуба през сезона в елита на „армейците“, които завършиха мача с човек по-малко след червен картон на Иван Турицов. Той бе показан след намеса на системата VAR, която бе използвана и за да бъде отменен автогол на Левски преди почивката.

След нея пък феновете на стадиона прекъснаха срещата с димки, а със спечелените 3 точки Левски събра 18 и вече е само на 4 от ЦСКА, като има и с 1 изигран мач по-малко.

Левски започна по-активно срещата и в 8-ата минута Андриан Краев отправи първия удар в мача, но високо над гредата.

Малко по-късно „сините“ имаха страхотен шанс да открият резултата, след като Уелтън проби добре и намери Ивелин Попов, който хитро изведе Роналдо сам срещу вратаря.

Густаво Бусато обаче излезе и с майсторско спасяване запази нулевото реми в дербито.

В 13-ата минута пък Филип Кръстев проби в наказателното поле и отправи опасно прострелно центриране, ала защитник на ЦСКА се намеси решително.

След първата контраатака на ЦСКА топката спря в мрежата на Левски.

Маурисио Гарсес напредна с топка в крака по фланга и подаде на Лазар Туфегджич, чийто удар отблизо бе спасен от Пламен Андреев.

После обаче Хосе Кордоба изчисти кълбото в тялото на вратаря и след рикошета „червените“ ликуваха.

Тяхната радост бе краткотрайна, защото след преглеждане на ситуацията с ВАР стана ясно, че Туфегджич е бил в положение на засада и автоголът не бе зачетен.

В 29-ата минута пък ЦСКА удари греда. Това стана след статично положение и избита топка, която Джонатан Линдсет засече от воле пред границата на наказателното поле, но тя срещна страничния стълб на „синята“ врата.

Левски отговори в 34-ата минута, когато Роналдо се измъкна от Тибо Вион и изведе Георги Миланов, който потърси пас към Ивелин Попов, но твърде лек и Бусато успя да се намеси.

Последваха равностойни минути, за да приключат първите 45 при резултат 0:0.

Второто полувреме започна с доста грешки и от двата отбора, които трудно достигаха до чисти голови положения.

След първия игрови час пък феновете прекъснаха дербито с множество димки и пиротехника, които сведоха до минимум видимостта на терена и главният съдия нямаше друг избор, освен да спре срещата.

Малко преди това Филип Кръстев от Левски бе заменен принудително заради травма и вместо него се появи Илиян Стефанов.

В състава на ЦСКа също бе извършена рокада - Браян Морено за Лазар Туфегджич, а след като димът се разсея и играта бе подновена „сините“ отново заиграха по-силно.

В 69-ата минута Ивелин Попов стреля от свободен удар, но Густаво Бусато спаси, ала в 78-ата вратарят на ЦСКА бе безпомощен.

Защитниците пред него допуснаха кошмарна грешка, от която се възползва резервата Илиян Стефанов, за да вкара на празна врата и да даде аванс на Левски.

Само 4 минути по-късно „сините“ нанесоха своя втори и решителен удар. След като ЦСКА пропусна да изравни веднага след подновяването на играта от центъра, момчетата на Станимир Стоилов организираха мълниеносна контраатака и Уелтън я завърши от движение, за да матира Бусато за втори път – 2:0.

Всичко това очевидно изнерви „червените“ и минута преди края националът им Иван Турицов бе изгонен заради удар с лакът в лицето на съперник.

Защитникът първоначално получи жълт картон, но след преразглеждане на ситуацията с ВАР трябваше да напусне терена преждевременно.

До края попадения не паднаха, въпреки 8-минутното добавено време, което бе дадено заради прекъсването на мача през второто полувреме, така че Левски ликува в 212-ото издание на вечното дерби и спря серията от 10 мача без загуба на ЦСКА.

Левски - ЦСКА 2:0
1:0 Илиян Стефанов (78)
2:0 Уелтън (82)

CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447