Левски посреща Лудогорец в голямото дерби на кръга

Спорт 01.10.2023 14:01 Снимка: ДНЕС+

Левски посреща Лудогорец в голямото дерби на кръга

Кой ще ликува на „Герена“?

Левски приема Лудогорец днес от 20:30 часа на „Георги Аспарухов“ в мач, който ще даде отговори на много въпроси.

Ясно е едно – противниците ще са мотивирани до краен предел, защото битката ще е не само за три точки.

Последният мач между двата тима (б.а. – 3:2 за орлите в Разград след обрат след почивката над странен състав на столичани) бе определен от мнозина за „приятелски“. Сега обаче нещата сочат, че противниците ще излязат на „Герена“ с нож между зъбите. И единствено трите точки ще имат значение.

Раздвояване и едно наум не може да има въпреки наличието на подобни предпоставки. На 7 октомври на Левски предстои вечно дерби с ЦСКА, но то засега остава на заден план, защото при загуба от Лудогорец нещата стават коренно различни. Разградчани в четвъртък гостуват на Нордселанд в мач, който може да им отвори вратите към мачове в Лигата на конференциите и напролет. Те обаче не могат да си позволят нова загуба на точки на домашната сцена, след като вече имат 2 равенства и също толкова поражения.

Заради куп отложени мачове на евроучастниците, както и изненадващо добра игра от Локо Пловдив и Черно море, класирането изглежда доста странно. В него Левски е пред Лудогорец, при това с 5 точки аванс, въпреки че е с мач повече. И при нова победа ще дръпне сериозно на преследващите 13-а поредна титла разградчани. Цяло лято ръководството на сините и треньорът Николай Костов не спряха да повтарят, че целта им е да детронират орлите. Е, дойде време за действия. Защото този, а и следващият двубой ще покажат от какво тесто е замесен този отбор. И има ли наистина сили да бъде поне в шамарите до последно. Защото с две грешни стъпки всичко за тях може да свърши още в ранната есен. До момента сините показват доминантен футбол с доста разчупени неща в предни позиции. В последните си 6 двубоя не познават вкуса на поражението – 5 победи и 1 реми, но срещу непретенциозни опоненти. Равенството обаче бе срещу новака Крумовград, а двете поражения срещу тимове с немалки апетити – Локо Пд и ЦСКА 1948. На „Герена“ не всичко е пълно и равно… Но точно с такива мачове се расте, гради се манталитет и его, стига да умееш да ги печелиш.

Две напред, една встрани, една назад – с такива стъпки играе някакъв странен танц Лудогорец тази кампания. Тимът се лашка от едната в другата крайност. Характеризират го непостоянността, острата и скоростна игра в нападение, но и пропускливата защита. А към това можем да добавим, че доста често орлите изглеждат просто като сбор от играчи, опитващи се да изпъкнат над другите и оставяйки на заден план отборното. Точно в това е слабостта на Лудогорец, като за повече от половин година треньорът Ивайло Петев не показва, че може да я промени. До момента в отборното пък се крие силата на Левски, който поради обясними причини разполага с по-лимитирани футболисти.

Днес сините ще се радват на добра подкрепа от трибуните. До петък вечер бяха продадени 8 хиляди билета (б.а. – в това число влизат и продадените абонаментни карти), като преди двубоя автографи на „Герена“ ще раздава бившият капитан и треньор на тима Живко Миланов. В неделя се открива и паметникът на легендата Георги Аспарухов-Гунди – от 16:00 часа в столичния парк „Гео Милев“. Ще получи ли Левски „помощ свише“, за да сложи край на мъките си срещу Лудогорец? Или разградчани отново ще покажат шампионски манталитет и игра? Отговорите на тези въпроси ще получим в неделя вечер. Едно обаче е ясно – противниците вече изчерпаха правото си на грешки.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822