Лео Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Спорт 30.11.2021 07:58 Снимка: ДНЕС+

Лео Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Лионел Меси е носителят на Златната топка за 2021 година.

Аржентинецът остави зад себе си звездата на Байерн Мюнхен Роберт Левандовкси и вдигна седмия си трофей на "Франс Футбол".

На 26-о място в класацията останаха трима футболисти - Жерард Морено от Виляреал, Рубен Диаш от Манчестър Сити и Николо Барела от Интер. Точно пред тях се наредиха Фил Фодън от Манчестър Сити (25) и Педри Гонсалес от Барселона (24). 23-ти се нареди нападателят на Тотнъм Хари Кейн.

На 21-то място се наредиха двама - нападателят на Интер Лаутаро Мартинес и плеймейкърът на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш. Първи в топ 20 е Рияд Марез, а пред него е вдигналият Шампионската лига с Челси - Мейсън Маунт.

На 18-то място се нареди бранителят на Милан Симон Кяер, а Луис Суарес е 17-ти. Изненадващо, една от големите звезди на ПСЖ Неймар беше нареден на 16-то място, а пред него е Рахийм Стърлинг.

Леонардо Бонучи беше нареден 14-ти, а дългогодишният му партньор в отбраната на Ювентус и Италия - Джорджо Киелини е на 13-то място. 12-та позиция е за Ромелу Лукаку, а пред него е класиран Ерлинг Холанд

В началото на церемонията стана ясно, че тази година "Франс Футбол" ще даде две нови награди - Отбор на годината и Нападател на годината.

Халфът на Барселона Педри спечели "Трофи Копа" за най-добър футболист под 21 години. Втори остана Джъд Билингам, а трети Джамал Мусиала от Байерн Мюнхен. Роберт Левандовски е първият носител на трофея "Нападател на годината" на "Франс Футбол".

Малко след 22:00ч. започнаха обявяванията на позициите от 10-то надолу. Първият в топ 10 е вратарят на ПСЖ Джанлуиджи Донарума, а девети е Килиян Мбапе.

За най-добър футболист при жените беше обявена Алексия Путеяс от Барселона.

На осмо място в класацията за "Златната топка" се нареди Кевин Де Бройне, а седми е Мохамед Салах, за когото се говореше, че може да се бори за челната тройка. Петкратният носител на трофея Кристиано Роналдо остана шести в подреждането.

За най-добър вратар за 2021 година беше избран Джанлуиджи Донарума.

Пети в битката за "Златната топка" се класира Нголо Канте, а на крачка от топ 3 остана Карим Бензема. Халфът на Челси Жоржиньо беше избран на третото място.

Челси получи и наградата "Отбор на годината" след триумфа си в Шампионската лига./tribune.bg 

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594