Коста Рика изненада Япония и поуспокои Германия

Спорт 27.11.2022 17:39 Снимка: ДНЕС+

Коста Рика изненада Япония и поуспокои Германия

Единственото попадение в двубоя падна в 81-ата минута, а негов реализатор бе Кайшер Фулър.

Коста Рика изненадващо победи Япония с 1:0 на стадион „Ахмад бин Али“ в ключов двубой от група „Е“ на Мондиал 2022. Този резултат е огромно облекчение за тима на Германия, който след загубата от самураите в първия кръг бе в много трудно положение. Ако днес японците бяха постигнали втори пореден успех, това щеше да означава, че Бундестимът задължително трябва да победи Испания по-късно тази вечер, за да запази шансове за класиране на 1/8-финалите. След успеха на Коста Рика обаче шансовете за Германия стават далеч по-големи, дори и тимът на Ханзи Флик да на спечели втория си мач. В момента три отбора имат по три точки в групата, като само германците все още нямат нито една. Иначе първото полувреме на двубоя между Япония и Коста Рика бе изключително скучно и нямаше никакви положения. След почивката самураите заиграха доста по-добре и доминираха, но с единствения си точен удар костариканците, които в първия кръг загубиха с 0:7 от Испания, взеха трите точки. Автор на попадението бе Кайшер Фулър. В последния кръг от груповата фаза "трикольорите" излизат срещу Германия, докато японците се изправят срещи Испания.

Хаджиме Мориясу бе направил цели пет промени в сравнение с мача с Германия. Ямане, Морита, Доан, Сома и Уеда започнаха на местата на Сакай, Танака, Ито, Кубо и Маеда. Две бяха корекциите в 11-те на Коста Рика. Херсон Торес стартира за сметка на Джевисън Бенет, а Кендъл Уотсън замени Карлос Мартинес.

Двата отбора изиграха доста постно първо полувреме, в което не създадоха никакви положения и не успяха да регистрират нито един точен удар към една от двете врати. Костариканците владееха повече топката, но играта бе равностойна. В 13-ата минута Доан, който отбеляза първия гол за японците в двубоя с Германия, проби в наказателното поле отдясно, след което центрира успоредно на голлинията, но нямаше негов съотборник, който да засече. В 35-ата минута Джоел Кембъл стреля над напречната греда. В края на частта зачестиха нарушенията и главният рефер Майкъл Оливър показа жълти картони на Контрерас и Ямане.

Селекционерът на Япония направи две промени за началото на втората част, като включи в игра Ито и Асано. Това веднага раздвижи играта на самураите. Още в 46-ата минута Морита стреля опасно малко зад границата наказателното поле. Кейлор Навас обаче изби първия точен удар в мача. Активизацията в играта на японците продължи, като в нейната основа бе именно Асано. Итакура и Ендо отправиха по още един опасен изстрел.

В 63-ата минута самураите получиха правото да изпълнят пряк свободен удар в много опасна зона – на около 20 метра фронтално от вратата. Сома обаче стреля над напречната греда. В 72-рата азиатският тим отново изпълни пряк свободен удар, при който топката бе поставена непосредствено пред линията на наказателното поле. Този път Камада изпълни, но право в стената на костариканците.

Въпреки сериозната доминация на Япония през второто полувреме Коста Рика бе отборът, който поведе в резултата. Това се случи девет минути преди края на редовното време, когато бе и първата атака на "трикольорите" след почивката. Морита загуби лесно топката, след което Техеда намери Фулър, който с техничен удар малко след границата на наказателното поле прати кълбото в горния десен ъгъл на вратата на Гонда. Стражът на Япония докосна топката, но не успя да спре полета й.


В 88-ата минута Кейлор Навас се намеси решаващо, след като спаси удар на Камада от няколко метра. След това и Асано не успя с добавката. Това бе всичко.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827