С три дузпи във финала, Катар отново е футболният първенец на Азия

Спорт 11.02.2024 09:37 Снимка: Getty Images

С три дузпи във финала, Катар отново е футболният първенец на Азия

Домакините получиха три наказателни удара в решителния мач за титлата

Катар защити своята титла и за втори пореден път е футболният шампион на Азия.

Това се случи след победа с 3:1 над Йордания в големия финал, който Катар спечели на родна земя - на стадион "Лусаил", където преди малко повече от година Лионел Меси вдигна световната титла с Аржентина.

Така макар Катар да не бе сред основните фаворити на букмейкърите, домакинският фактор явно се оказа решаващ за отбора, който спечели своята втора титла на Азия, при това поредна.

По този начин катарците се изравняват Южна Корея по континентални трофеи и остават зад големите футболни нации като Япония, Иран и Саудитска Арабия.

А днес срещу себе си катарците имаха голямата сензация Йордания. Самото достигане на този тим до финала бе прието като огромна изненада, а Йордания се представи повече от достойно, като в огромен период от мача играеше по-добре от своя опонент.

Три дузпи обаче решиха мача. Със сигурност три дузпи за домакина будят съмнения, но това са фактите.

Голямата звезда на домакините - Акрам Афиф, вкара и трите изпълнения, а с общо 8 гола в хода на целия турнир, той буквално короняса своята родина на футболния трон на Азия.

Снимка: Getty images

Първият наказателен удар дойде в 22-ата минута. С него Катар поведе в резултата, но след това в продължение на около 50 минути по-силният тим на терена бе този на Йордания.

След 5-6 пропуска от чисти ситуации и геройски намеси на катарския вратар, Йордания все пак заслужено изравни, а голът бе дело на Язан Ал-Наймат.

Но секунди по-късни имаше спорен момент и падане на катарски играч в наказателното поле на Йордания. Съдията изчака няколко минути, докато топката излезе от игра, а веднага след това бе привикан да види ситуацията с ВАР, като с доста спорно решение отсъди дузпа, която Афиф превърна в гола за 2:1.

А в даденото 13-минутно продължение на мача, Катар получи трета дузпа, трети гол на Афиф и титла за домакина на това първенство.

Снимка: Getty images
CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549