Спорт 04.12.2021 10:47 Снимка: ДНЕС+

Калейн: Конкурентите ни следят изкъсо, затова ще пазим в тайна новите си композиции до последно

Това, което не ми достигна за медал на Олимпиадата, беше стабилността в играта през първия квалификационен ден, признава талантливата гимнастичка

Най-добрата ни индивидуална състезателка по художествена гимнастика в момента Боряна Калейн изпраща една успешна година. През целия сезон родната грация беше сред елита на световната гимнастика и за малко се размина с медалите на Световното първенство в Токио миналия месец, където остана на четвърто място. Тя беше и една от фаворитките за призово класиране и на Олимпиадата, където постигна едно достойно класиране за България в индивидуалната надпревара, като завърши на престижното пето място. Разбира се, както специалистите, така и нейните почитатели, всички са единодушни, че това далеч не са нейните възможности и има много по-голям потенциал.

За Tribune.bg тя разказа как се чувства след Олимпийските игри и какви цели си е поставила през новия сезон. Боряна е много мотивирана в преследването на нови върхове и медали за страната ни и вече готви усилено новите си композиции, с които ще се представя през следващата година.

„Подготовката ми започна съвсем наскоро, тъй като покрай отмяната на Олимпиадата за тази година се събраха три много важни състезания. Световното първенство беше много късно, последната седмица на октомври. Аз започнах по-сериозна работа за следващия цикъл от средата на ноември месец. Тези дни направихме и последното съчетание. Все още е много рано да се говори точно какви са композициите и смятам, че най-добре ще направим, ако до последно ги пазим в тайна. Предвид това, че нашите конкурентки ни следят доста изкъсо, бихме искали да бъде изненада за всички“, сподели Боряна Калейн.

По отношение на представянето си на Олимпийските игри в Токио тази година, тя призна следното:

„Това, което не ми достигна конкретно на Олимпиадата беше стабилността в играта през първия квалификационен ден. Знаете, че нашият спорт е доста субективен и е много важно какво впечатление оставяш у хората, които те оценяват. Аз бях леко колеблива, което може би донякъде повлия и на оценките ми през втория ден“.

„Следващата година ще имам две основни много важни участия. Това ще бъдат Световното първенство в София в края на септември, а преди това юни месец ще имаме и европейско първенство в Тел Авив, Израел. Това са двата момента, когато трябва да съм в най-добрата си форма“, разкри Боряна.

По отношение на това по какъв начин успява да поддържа силна психиката си, за да излезе и да покаже всичко, на което е способна и за което е работила толкова много месеци, тя отговори така:

„Истината е, че е много трудно. Няма да лъжа никого, че е лесно. Страшно трудно е, защото знаеш, че нямаш право на втори опит. Имаш точно 1 минута и 30 секунди, не е както при другите спортове, да кажем да имаш 90 минути, както е във футбола или в някой друг спорт, когато грешката може да бъде поправена. При нас грешката е фатална“.

Ето защо грацията ни в момента се е концентрирала върху изпипването на новите си композиции.

„Очакванията, както винаги, на почитателите на гимнастиката и на специалистите са медали. Това няма как да бъде по-различно. Но целта, която на този етап аз съм си поставила предвид ранния етап от подготовката, на който се намираме, е да успея да си изработя по най-добрия начин съчетанията“, каза още най-добрата ни гимнастичка в индивидуалното.

Нашият екип от Tribune.bg само може да й пожелае здраве, сила и много вдъхновение по пътя й към успеха през новата година! /tribune.bg

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147