Хамилтън отстрани Ферстапен и триумфира на "Силвърстоун"

Спорт 19.07.2021 08:20 Снимка: ДНЕС+

Хамилтън отстрани Ферстапен и триумфира на "Силвърстоун"

Успехът на Люис Хамилтън в Гран При на Великобритания е четвърти за сезона и общо 99-а в кариерата му.

Пилотът на Мерцедес получи наказание от 10 секунди след сблъсък с Макс Верстапен в началото на надпреварата. След това обаче догони Шарл Льоклер и го изпревари две обиколки преди финала, за да триумфира пред 140 000 души на трибуните. 

Хамилтън атакува още на старта, Верстапен се защити. Англичанинът пробва пак след няколко завоя, но пилотът на Ред Бул отново не се даде. Така се стигна до завой №9, когато стигна до удар между двамата и Макс излетя от пистата. Шарл Льоклер излезе пръв, Хамилтън бе зад него. Състезанието бе спряно, а автомобилите – прибрани в питлейна.

Рестартът беше даден близо 30 минути по-късно. Като резултатът Хамилтън получи и санкция от 10 секунди при влизане в бокса.

Льоклер поведе колоната и показа завидно темпо. За кратко пилотът на Ферари се оплака от спад на мощността в двигателя си, но по-късно повиши темпото и се откъсна напред. След влизанията в бокса състезателят от Монако имаше голям аванс, а Хамилтън беше на 23 секунди зад него.

Световният шампион трудно застигна съотборника си Валтери Ботас, движещ се втори, но все пак го стори и изпревари. В последните седем тура той започна да застига Льоклер и да топи аванса му.

Две обиколки преди края след атака в завоя "Копс" Хамилтън принуди Льоклер да сбърка и го изпревари.

Така Люис свали 25 точки от пасива и срещу Макс и вече има 177, докато съперникът му остана със 185, така че битката за титлата се върна.

Ботас също се качи на подиума, а след него останаха пилотите на Макларън Ландо Норис и Даниел Рикардо, които взеха добри точки. Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо, Ланс Строл, Естебан Окон и Юки Цунода допълниха десетката.

Следващият 11-и старт за сезона е на 1 август, когато предстои Гран при на Унгария./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853