Григор Димитров: Никога не променяй себе си заради никого

Спорт 03.06.2023 08:38 Снимка: ДНЕС+

Григор Димитров: Никога не променяй себе си заради никого

Григор Димитров определи концентрацията като един от ключовите фактор за победата си 7:6 (7:4), 6:3, 6:4 над Емил Русувуори (Фин) във втория кръг на “Ролан Гарос”.

“Радвам се, че спечелих в три сета. Не бях играл срещу него, но знаех какво да очаквам и се подготвих много добре за мача. Като цяло нещата бяха в моя посока. Движех се добре по корта и използвах всеки един момент, исках и да свърша възможно най-бързо, за да запазя сили и да продължа напред”, заяви Димитров в интервю за българската версия на Eurosport.

Във всеки един от случаите, в които допускаше пробив, веднага след това Григор на свой ред пробиваше съперника си, като през целия мач българската звезда демонстрира спокойствие на корта.

“Чувствам се добре дори когато съм на ретур, както и когато сервирам. В такъв формат мачове винаги има моменти, които трябва да използваш и да си фокусиран, така че да не губиш енергия с малките неща”, коментира още той.

Димитров сподели, че е знаел какво да очаква от съперника си, въпреки че двамата за пръв път се изправиха един срещу друг на корта.

“Знаех горе-долу къде сервира през цялото време. Аз също направих и грешки, които не трябваше да правя, но продължавах напред и продължавах да гледам играта си. Може би това беше по-ключовото, останалото беше изцяло концентрация.”

Утре на най-добрия български тенисист предстои среща с германеца Даниел Алтмайер (№79 в света), който изненадващо елиминира осмия в схемата и бивш шампион от Sofia Open Яник Синер със 6:7 (0:7), 7:6 (9:7), 1:6, 7:6 (7:4), 7:5 в драматичен мач, продължил близо пет часа и половина.

“Той победи Синер, така че трябва просто да се подготвя възможно най-добре. Няма да е лесен мач със сигурност. Все пак сме в трети кръг, така че трябва да запазим този фокус. Наистина един много добър мач от негова страна, ще го гледам със сигурност", каза Григор.

Накрая в интервюто Димитров отправи послание по случай 1 юни - Деня на детето.

“Никога не променяй себе си заради никого”, това би казал той на онова хлапе, което навремето тренираше на кортовете в парк “Кенана” в Хасково и мечтаеше да бъде сред най-добрите в света.

Ако победи Даниел Алтмайер, Димитров ще има възможностт да изравни личния си рекорд на “Ролан Гарос”. През 2020 г. той отстрани Грегоар Барер (Фр), Андрей Мартин (Слвк) и Роберто Карбайес Баена (Исп), преди да загуби от Стефанос Циципас (Гър) на осминафинала. Заради пандемията от коронавирус тогава сезонът в тениса бе прекратен, а след подновяването откритото на Франция се състоя през септември и октомври и тенисистите трябваше да играят при много трудни условия заради дъждовете и хладното време в Париж.

На всички останали турнири от “Големият шлем” Димитров е играл полуфинали - на “Уимбълдън” през 2014 г., когато загуби от Новак Джокович (Сър), в откритото на Австралия през 2017 г., тогава отпадна след епичен мач с Рафаел Надал (Исп), и на US Open през 2019 г. В Ню Йорк той отстрани Роджър Федерер (Швейц), но бе спрян от Данил Медведев (Рус).

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594