Гонзо: Не желаем такива агресивни фенове

Спорт 20.11.2023 09:47 Снимка: ДНЕС+

Гонзо: Не желаем такива агресивни фенове

Техническият директор на БФС Георги Иванов говори специално по повод безредиците в София преди и по време на срещата с Унгария в четвъртък от Европейските квалификации. Самият мач (2:2) остана на заден план заради множество наранени хора - полицаи и граждани, както и нанесени материални щети в центъра на столицата. Някои политически лидери решиха да потърсят вината за тази случка там, където не би трябвало - в БФС, и призоваха за оставки.

"Ако питате мен, аз винаги съм си тръгвал сам и съм подавал оставка. Не ми е проблем и сега да си я подам, още днес. Така че аз нямам никакви проблеми в това. Но не мога да отговарям за ръководството, защото аз съм служител в БФС", започна Георги Иванов.

"Разбира се, че случките от четвъртък, скандалите влияят на отбора и футболистите. И затова аз ги поздравявам за това как работиха в тази една седмица при изключително голямо напрежение. И трагедията, която се случи, е това дето стана на мача с Унгария. Каквото стана между полиция и фенове. Ние желаем феновете да бъдат на стадиона. Но ще повторя и това, което казах след мача с Унгария – не желаем такива агресивни фенове. Защото гледаме европейски мачове. Такива работи са недопустими. Недопустими, ако искаме да развиваме футбола. Защото ние всички ще разберем след време какво сме причинили на българския футбол и изобщо като имидж на България с това нещо".

Попитан ако тези фенове, които участваха в безредиците на улицата, бяха на трибуните каква е неговата прогноза, той отвърна: "Има доста примери с безредици, в които загиват хора, когато искат да излязат пред входовете. Ние си говорихме с пратениците на УЕФА за мача. Те подкрепиха и са доволни от решението, което УЕФА, БФС и СДВР взеха да няма публика. Защото, ако тези фенове бяха влезли, сигурно щеше да има нещо много, много по-сериозно. Не казвам, че сега не е сериозно, което се случи. Съжаляваме за полицаите, които пострадаха, за феновете, които пострадаха. Но футболният съюз не може да носи вина за това, че някои хора искат да направят масови безредици. Сега, приемам всичко. Виждаме и политически скандали, някакви хора говорят, единият иска оставка на някой от друга партия. Но искам да кажа, че не можем да превръщаме футболът в бойна арена, завърши Иванов.

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481