Франция и Белгия се класираха за Мондиала в Катар

Спорт 14.11.2021 11:08 Снимка: БГНЕС

Франция и Белгия се класираха за Мондиала в Катар

Франция си гарантира участие на Световното първенство в Катар догодина, след като разби Казахстан с 8:0 у дома. На „Парк де Пренс“ във френската столица Париж действащите първенци на планетата не оставиха никакви шансове на непретенциозния си съперник.

Килиан Мбапе наниза хеттрик още до почивката, като през втората част вкара и четвърти гол в края на срещата. Карим Бензема на два пъти, Адриен Рабио и Антоан Гризман от дузпа оформиха разгромния резултат в полза на „петлите“. Кръг преди края на световните квалификации в група D, възпитаниците на Дидие Дешан са недостижими на върха с 15 точки, четири повече от втория Финландия, който е техен съперник във вторник. Казахстан няма повече мачове до края и завърши на последно място без регистриран успех, при три равенства и пет поражения.

Белгия също си осигури участие на Мондиал 2022, след като надигра Естония с 3:1 като домакин. За гостите титуляр бе централният защитник на ЦСКА Карол Метс, който изигра цял мач и получи жълт картон. Кристиан Бентеке откри резултата преди почивката, преди асистентът за гола Яник Караско да покачи на 2:0 в началото на втората част. Резервата Ерик Сорга върна едно попадение за естонците, но Торган Азар сложи точка на спора след подаване на Кевин Де Бройне.

„Червените дяволи“ завършват на първа позиция в класирането на група Е, като имат пет точки повече от втория Уелс, който разгроми Беларус с 5:1 в мач номер 100 на Гарет Бейл. Нападателят на Реал Мадрид даде асистенция за гола на Неко Уилямс, а останалите голмайстори за „драконите“ бяха Аарън Рамзи на два пъти (вторият от дузпа), Бен Дейвис и Конър Робъртс. Точен за беларусите бе влезлият от пейката Артьом Концевой. Уелс има три точки аванс пред третия Чехия преди последните мачове в групата, в които уелсците приемат Белгия, а чехите са домакини на Естония.

В група G ситуацията е изключително заплетена преди последните мачове. Нидерландия изпусна победата при гостуването на Черна гора, завършвайки наравно 2:2 като гост.

Мемфис Депай откри за „лалетата“ от дузпа, преди отново той да покачи на 2:0 след паузата. Черногорците обаче изненадаха съперника и след попаденията на резервите Илия Вукотич и Никола Вуйнович се добраха до едната точка. Така, нидерландците не успяха да се възползват от издънката по-рано на Норвегия, който завърши при нулево равенство с Латвия у дома. Турция си свърши работата с Гибралтар и спечели с 6:0. В подреждането кръг преди края, Нидерландия е на първо място с 20 точки, две повече от Турция и Норвегия. В последните мачове Турция гостува на Черна гора, докато Нидерландия приема Норвегия./БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911