Един тунел и вечна замръзналост: Как Швеция спасява зимата и ските? (ВИДЕО)

Спорт 28.01.2024 13:25 Снимка: ДНЕС+

Един тунел и вечна замръзналост: Как Швеция спасява зимата и ските? (ВИДЕО)

Температурите в страната се повишават с тревожно високи темпове, но Швеция намери начин да премести любимото си национално занимание на закрито

Ски тунелът Торсби вероятно е най-големият "паметник", създаден от човека, в борбата на Швеция с последиците от глобалното затопляне.

Мнозина познават Швеция като родината на фика кафе паузите и АББА, но шведите са пионери в ски спорта. Всъщност се смята, че коренното население на Скандинавия - саамите - е изобретило ски спорта. В музея на град Умео са изложени чифт ски на 5200 години, едни от най-старите, откривани някога. В повечето училища се преподават уроци по ски бягане, а семейните екскурзии високо в планината са сред най-дългоочакваните преживявания за шведите, пише BBC.

 

Снимка: skidtunnel.se

Всяка година милиони шведи се събират пред телевизорите, за да гледат най-голямото и най-старото ежегодно състезание по ски бягане в света - 90-километровото  Vasaloppet, чието стотно издание ще се проведе на 3 март 2024 г. Общо тази година в събитието ще се включат около 50 000 участници. Подобно на маратон, то привлича всички - от елитни състезатели на дълги разстояния до любители скиори.

Тъй като температурите в страната се повишават повече от два пъти по-бързо от средното за света, снегът е все по-малко. Затова хората в Торсби решават да направят нещо по въпроса. В качеството си на официален тренировъчен център на Vasaloppet, както и на партньор на шведския отбор по ски бягане, градът предлага условия за обучение както на елитни скиори, така и на любители. Това е така, защото в бетонния тунел на Торсби, дълъг 1,3 км, можете да карате ски бягане осем месеца в годината.

Когато тунелът е открит през юни 2006 г., това е кулминацията на дългогодишната работа на Пер-Аке Итергорд, бивш ръководител на отдела за северни ски на Шведската федерация по ски.  За първи път чува за ски тунелите, когато един от тях е бил построен във Финландия през 90-те години на миналия век. Първоначално бил скептичен, но само докато не го е видял лично. "Взеха ме от летището и отидохме направо в тунела", спомня си той. "По дяволите! Помислих си. "Какъв глупак съм. Това е истински сняг. Истинско каране на ски."

Снимка: skidtunnel.se

В желанието си да осигури бъдещи възможности за обучение на учениците от местната гимназия по ски, както и да осигури работни места за местните жители и да постави Торсби на картата, Итергард настоява за изграждането на тунел в родината. Защо шведите да не могат да карат ски в затворено пространство?

Тунелът, изграден с бетонни арки и следващ естествения наклон на хълма, е първият в Швеция. При откриването му той е бил и най-дългият в света. За построяването му е било необходимо известно изобретяване. "Аз съм малко плешив", шегува се Итергорд. "Прекарах много време в почесване на главата си!"

Снимка: skidtunnel.se

Системата за охлаждане разчита основно на подземни тръби, разположени непосредствено под пода, покрити със слой вечна замръзналост, обяснява ръководителят на обекта Терез Сьодерберг. Върху него има тънък слой изкуствен сняг. Той се доставя от купчина навън през януари или февруари, точно преди тунелът да бъде затворен за сезона, и трябва да издържи от началото на следващия сезон в началото на юни до края му седем или осем месеца по-късно.

Снимка: skidtunnel.se

Посетителите варират от местни ученици до отбори по ски бягане от Световната купа в САЩ. Някои местни жители обаче все още предпочитат да карат ски на открито. "До известна степен това все още е налице. Карането на ски е нещо, което се прави навън.", казва Сьодерберг.

Но тунелът предоставя различно изживяване. Ентусиастите влизат в светла закрита зала с размерите на баскетболно игрище, чийто под е покрит със сняг. Тунелът има две успоредни писти с дължина 1,3 км и може да се кара в двете посоки, което прави общо разстояние от 2,6 км. Веригата започва и завършва в залата. Тук температурата винаги е -4 градуса. Няма вятър и лед. Условията за каране на ски от техническа гледна точка са перфектни.

 

По данни на Шведския институт по метеорология и хидрология в периода 1991-2020 г. в Швеция е имало 16 дни със снежна покривка по-малко в сравнение с периода 1961-1991 г. По време на Vasaloppet липсата на сняг е ежегодна тема за обсъждане, като медиите понякога публикуват снимки от калния стадион или веднъж заглавия, които обявяват, че на начинаещите скиори е препоръчано "да свалят ските си и да се разходят по пистите" заради безснежната, заледена земя. В село Норберг, където се провежда друго ски състезание, предприемачите рекламират града си като "безопасен за снега", като запазват купчините сняг през лятото под пластове дървени стърготини.

Проблемът засяга не само любителите, но и препитанието. Популярни шведски ски курорти като Оре и Селен са разработили планове за използване на вода от местните езера, изкопаване на влажни зони и създаване на язовири за производство на изкуствен сняг за пистите - понякога в борба с екологични групи.

След откриването на ски тунела в Торсби вече има няколко други в Швеция, като се планира изграждането на още повече - и Итергорд и колегите му са били консултирани при изграждането на поне един от тях, разположен в планината. Според Сьодерберг новооткритата конкуренция не е проблем за Торсби. По думите ѝ колкото повече хора имат достъп до ски бягането, толкова по-голям е интересът им към него. Същото важи и за добрите зими - те създават у хората навик да карат ски.

"След добра зима хората са си купили екипировка, те са нетърпеливи", казва тя. "Мислят си: "Миналата година карах ски, сега искам да се състезавам на Vasaloppet догодина". И тогава им трябва място, където да тренират.

Снимка: sportscampsweden.se

Въздействието на климатичните промени върху ски бягането предизвиква безпокойство както в шведските, така и в международните среди, признава Пер-Еке Итергорд, но благодарение на производството на сняг важните места могат да бъдат запазени. "Работихме доста интензивно от страна на (Шведската федерация по ски), за да... развием използването на изкуствен сняг", казва той. "Всъщност изкуственият сняг (който често се прави с бактерии) не е правилният израз на процеса... Това са вода и въздух, смесени под високо налягане - абсолютно същото (като при естествения сняг). Въпреки че кристалите са малко по-груби. Когато снегът пада бавно отвисоко, кристалите се разстилат".

Дали съвсем скоро карането на ски няма да се превърне в екзотичен спорт, на който ще се наслаждаваме само на определени, и то затворени, пространства. Шведите имат отговор, но вярват, че това ще бъде само една опция от многобройните възможности да извлечем позитиви от неизбежните промени в света.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822