Драма във Формула 1: Верстапен триумфира в последната обиколка

Спорт 12.12.2021 17:15 Снимка: ДНЕС+

Драма във Формула 1: Верстапен триумфира в последната обиколка

Макс Ферстапен ликува с първа шампионска титла във Формула 1 след като победи в уникално последно състезание за сезона на пистата "Яс Марина" в Абу Даби, ОАЕ.

Шест обиколки преди края всичко изглеждаше ясно и титлата отиваше при Хамилтън, но Латифи катастрофира, излезе Сейфти Кар и Верстапен изпревари Хамилтън в последната обиколка с по-нови гуми.

Хамилтън стартира отлично и изпревари Макс Верстапен още преди влизането в първи завой. Битката между тях обаче продължи до седми завой, където Макс успя да влезе в слипстрийма на мерцедеса и атакува от вътрешната страна на завоя. Хамилтън излезе извън очертанията, за да избегне контакт и се върна на пистата пред съперника си. Ред-Бул веднага поискаха британецът да върне позицията, тъй като Верстапен го беше изпреварил, но това не се случи, а стюардите заявиха, че няма нужда от наказания към Хамилтън. Това доведе до няколко разговора между "биковете" и ФИА по радиото, но решението беше окончателно.

В 15-та обиколка Макс спря в бокса за твърди гуми и ключово излезе пред Валтери Ботас, а само обиколка по-късно Хамилтън също спря за твърди гуми и се озова на втора позиция зад Серхио Перес с другия Ред-Бул. Нидерландецът успя да изпревари Ландо Норис, но се озова зад Карлос Сайнц, който успяваше да го задържи зад себе си за радост на Мерцедес. В 19 обиколка той все пак остави испанския пилот на Ферари зад себе си.

В 20-та обиколка Хамилтън настигна Перес, а той направи всичко възможно да забави британеца. В рамките на обиколка и половина Чеко кара по-бавно от обичайното, с което забави Люис и позволи на Верстапен да го доближи. В крайна сметка обаче в 21-та обиколка Хамилтън изпревари мексиканеца.

Малко по-късно, каращият в последното си състезание във Формула 1 Кими Райконен получи проблем в спирачките и се наложи да се оттегли от надпреварата.
В 37-та обиколка беше обявена виртуална кола за сигурност, заради отпадане на Антонио Джовинаци. Хамилтън реши да остане на трасето, но Верстапен и Перес влязоха в бокса за чисто нови твърди гуми 20 тура преди края.

Макс започна много активно да стопява аванса на Люис, но десет обиколки преди края прогресът му се забави и Хамилтън остана на около 12 секунди пред Верстапен.

Четири обиколки преди края Никола Латифи се удари тежко в стената на последните завои и беше изкаран сейфти кар. Верстапен се втурна в бокса и сложи меки гуми, а Хамилтън остана със стария си хард. Така сейфти кар-а влезе в бокса преди началото на последната обиколка и Верстапен успя в четвърти завой да изпревари Люис с много по-добрите си гуми.

Така финалното класиране при пилотите изглежда така - 394.5 точки за Верстапен срещу 388.5 в актива на Хамилтън, който остана на една обиколка от рекордна осма титла. /tribune.bg

CHF CHF 1 2.01383
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.65727
USD USD 1 1.8387