Черно море продаде Мартин Минчев на Спарта (Прага) за 1,2 милиона евро

Спорт 27.06.2020 08:20 Снимка: ДНЕС+

Черно море продаде Мартин Минчев на Спарта (Прага) за 1,2 милиона евро

Договорът е за 4 години

Един от най-големите таланти на българския футбол в последните 10 години Мартин Минчев е продаден на един от грандовете в Чехия Спарта (Прага)! Новината съобщи треньорът на "моряците" Илиан Илиев след равенството 2:2 с Етър. Според информации трансферната сума е отлична за нашите стандарти - 1,2 милиона евро! Договорът е за 4 години, Черно море ще получи и 20 процента от бъдеща продажба на футболиста.

Освен това варненският клуб ще получава различни бонуси в зависимост от представянето на играча. В клубната каса ще влизат пари за определен брой изиграни мачове, участия в Лига Европа, шампионска титла или купа на Чехия и т.н., което прави договора изключително благоприятен за Черно море.

19-годишният Мартин Минчев ще има голям шанс да попадне в полезрението на клубове от Бундеслигата, защото чешкото първенство се следи постоянно от местните треньори и агенти. Миналия сезон интерес към него проявяваха Хофенхайм и Кьолн, които сега ще могат да гледат по-отблизо изявите му на терена.

Новината за трансфера на Минчев в отбор от ранга на Спарта (Прага) е повече от отлична за Черно море и българския клубен футбол. Талантливият варненец ще има възможността да направи пробив в някое от големите първенства на Европа и да вдигне значително класата си, което ще е от полза за националния отбор. Въпреки крехката си възраст, той вече записа няколко мача за държавния тим, включително и като титуляр.

В момента чешкото първенство продължава, като Спарта (Прага) е на трето място в класирането. Отборът няма шанс да мине напред в класирането или да падне назад, което означава, че ще играе в Лига Европа. Спортен директор на клуба е легендата на чешкия футбол Томаш Росицки. Той лично е настоявал за трансфера и днес подписа контракта. „Забелязахме Мартин през лятото на 2018 година в мача на юношеските формации на Чехия и България. Оттогава го наблюдаваме. Той премина през всички младежки формации на България и стана национал на своята страна на сравнително малка възраст”, коментира Росицки.

„Той е много добре физически, бърз играч, който може да бележи. Треньорите ще могат да го използват на множество позиции в атака. Той може да се окаже от голяма полза за нашия отбор както по крилата, така и в атака. Мартин е младо и амбициозно момче, което иска да постигне нещо в кариерата си. Той не е просто талантлив, той е гладен за успехи, а ние се интересуваме точно от такива играчи”, каза още Росицки.

Днешният трансфер показва правилният път за развитието на младите български таланти. Минчев отива да играе в един от грандовете на Чехия и има голям шанс да бъде забелязан и привлечен в Бундеслигата в следващите няколко години./НовСпорт

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027