Балъков: Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол

Спорт 16.10.2020 20:12 Снимка: ДНЕС+

Балъков: Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол

“Трябва да сме много големи мазохисти, за да можем 16-20 години да считаме, че треньорите изцяло са виновни за това, което се случва в българския национален отбор. Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол, с концепция, с начин, с ново мислене, с търпение”, заяви бившият селекционер на националния отбор Красимир Балъков в отговор на въпрос на БГНЕС относно слабите резултати на “лъвовете” в последните мачове.

Балъков бе освободен от националния отбор след загубата от Англия в София с 0:6 миналия октомври, но наследникът му Георги Дерменджиев не успя да подобри представянето на тима и той загуби важния полуфинален плейоф за участие на Евро 2021 срещу Унгария с 1:3. “Жалкото е, че на мача с Унгария не можахме да си реализираме шансовете, аз очаквах по-голям съперник, повече игрово надмощие на унгарците, но това не се получи. Имахме и лош късмет и не можахме да си реализираме шансовете. При всички положения българският национален отбор е лицето на българския футбол. За 16-17 години са минали много треньори с тоя национален отбор, кой по-добре, кой по-зле. Резултати – почти никакви. Докато българинът и изобщо хората, които се занимават с футбол, не разберат, че е дошло време за тотална промяна във всяко едно отношение и докато това не се случи, говоря глобално за бъдещето, не говоря за сега, и се даде време на екип и хора, които могат да направят тия промени, а не да ги оценяваме за 1, 2, 3, 4 или 5 мача, защото трябва да сме много големи мазохисти, за да можем 16-20 години да считаме, че треньорите изцяло са виновни за това, което се случва в българския национален отбор”.

“Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол, с концепция, с начин, с ново мислене, с търпение. Всичко друго трябва да се остави на заден план. Аз именно за това бях взет за треньор на националния отбор, по стечение на обстоятелствата не съм вече там, но трябваше да минат още 10 мача, за да се разбере и да се види, че тези неща трябва да се случат. Няма как да не се случат. Въвеждане на нови правила в развитието на детско-юношеските школи на българския футбол и даване на шанс на младите български футболисти, които все пак имат някакъв талант, да помиришат efbet Лига и да се опитат да се изградят като силни футболисти”, коментира Балъков.

Той разкри, че при заставането си на поста национален селекционер е представил 10-годишен план за развитието на българския футбол, който е бил одобрен от Изпълкома на Българския футболен съюз. “Коментираше се концепция за българския футбол, не се коментираше само за класиране на националния отбор, и много други неща, които в един такъв момент след мача с Англия отидоха на кино, без изобщо някой да му обърне внимание. Аз сега съм тук, утре ще е някой друг. Защо пак, след като ще стане някой друг и му дадат 4-5 години, човекът да работи и да направи това, което трябва да се направи. Аз затова бях взет от г-н Михайлов, да направя тази концепция. Тази концепция бе представена пред Изпълкома, който одобри 10-годишен бизнес план за развитие на българския футбол. Не го знам къде е този план сега, нямам представа”, обясни Балъков.

На въпрос на БГНЕС относно предстоящите избори за ново ръководство на БФС, Балъков отговори, че за момента не вижда личност или концепция, която да подкрепи. “Да сте видели някаква платформа на концепция? Човек трябва да подкрепи не само човека, който се кандидатира, а трябва да подкрепи и идеите му, вижданията му за бъдещето на българския футбол. Докато не прочета такова нещо, няма да подкрепя никого. Трябва да подкрепя този, на когото вижданията за футбола пасват с моите виждания. Аз като човек, който съм дал нещо за българския футбол, мога да подкрепя само такъв вид платформа, но засега няма”, каза мениджърът на ЦСКА 1948. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594