Аврамчев: Очаквам минимум два финала на Олимпиадата

Спорт 13.07.2021 13:28 Снимка: ДНЕС+

Аврамчев: Очаквам минимум два финала на Олимпиадата

Очаквам минимум два финала. Това заяви председателят на БФ по плувни спортове Георги Аврамчев на днешната пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

Повод за събитието бе силното представяне на родните плувци на Европейското първенство за младежи и девойки в Рим, както и стартиращата на 23 юли Лятна олимпиада в Токио. На срещата присъстваха още националният селекционер Кристиан Минковски, помощник треньорът Николай Вакареев, д-р Любомир Петров и състезателите Йосиф Миладинов, който взе два златни медала в Рим, бронзовият медалист от първенството Калоян Левтеров, Диана Петкова и Любимир Епитропов.

„Изпратихме най-успешното Европейско първенство за младежи и девойки от 30-40 години насам, а може и от по-далеч. Много съм удовлетворен от представянето на нашите състезатели, искам да похваля и треньорския щаб, докторите. На 16 юли отборът заминава за Токио, всичко е наред, подготовката върви нормално, подготвихме се добре, пожелавам да сме здрави, да се аклиматизират добре и очакваме много добри резултати. Аз съм много обнадежден за нашите състезатели, които ще влязат в състава за Олимпийските игри през 2024. Ако продължаваме в този дух, плуването го очакват хубави дни след три години, а и на тази Олимпиада“, започна Аврамчев.

„Изказвам своята благодарност за всички, които ни помогнаха за подготовката за това Европейско първенство за младежи и девойки. Всичко мина по предварителни сценарии, поздравления за целия отбор. Имаше лека нотка на разочарование с щафетата, където очаквахме медал, но завършихме четвърти. Отговорно заявявам, че този отбор на Европейското първенство, заедно с олимпийския отбор, са една гаранция за успешен олимпийски цикъл“, коментира Минковски.

Д-р Петров сподели, че не е имало медицински проблеми по време на шампионата в Рим. „Не е имало медицински проблеми по време на Европейското първенство. Където имаше някакви дребни проблеми, те бяха преодолявани с мъжество“. Вакареев също се включи в поздравленията и очакванията за добро представяне в Токио. „Искам да поздравя състезателите за доброто представяне на Европейското. Ние не присъствахме на него – продължихме подготовката си тук в България за Олимпийските игри и предполагам, че всичко е нормално, свършихме работата, която бяхме планирали, очакваме добро представяне и реализиране на най-високи резултати на Олимпиадата“.

Миладинов завоюва два златни медала в италианската столица – той окупира върха на 50 и 100 м бътерфлай, докато Левтеров се окичи с бронза на 200 м гръб. Всички състезатели, сред които не присъстваше Антъни Иванов, който не е в България, благодариха на своите треньори и екипи за изминалото първенство в Рим, както и на своите семейства, като бяха умерени в очакванията си, надявайки се на силни представяния в Токио, без да си поставят конкретни цели.

На въпрос на БГНЕС относно това с какви амбиции и настроение заминават състезателите ни за Токио и дали ще се справят с тези очаквания, Аврамчев сподели: „Ние заминаваме с доста с голям оптимизъм. За първи път имаме такъв състав с пет човека. Имаме изключително добри резултати. Очаквам минимума два финала, не искам да прогнозирам други резултати, защото нашите състезатели са много млади. Аз им пожелавам на всички да постигнат върховите си постижения на Олимпиадата и вече съответно постижение ще даде резултат. В плуването конкуренцията е убийствена. Ние сме направили всичко, остава и късметът да е на наша страна – знаете, че ще има „балон“, ограничения, извънредно положение, днес получихме сериозни инструкции от техния комитет, от МОК, нямам съмнения, че условията за тренировка, както и битовите, ще са добри".

„Знаете, че ще бъде тежко да си затворен в една стая, но аз вярвам в нашите състезатели, те са доказали, че са бойци – надявам се на два финала, а защо не и нещо повече? Най-много състезатели са в плуването. Конкуренцията е страшна, хубаво е, че вече България влезе в европейския и световен елит на плуването, надявам се на следващата Олимпиада да сме още по-многобройни и успешни. Който полага труд и е целеустремен, ще ги постигне“.

Минковски добави: „Само ще допълня нещо, което според мен е важно. Не са много държавите с петима участници, това е нещо, което ние приемаме като отговорност, ще направим всичко по силите си за едно достойно представяне. Убеден съм, че ще дадем на 100% това, което можем. Имам леки притеснения за олимпийското село и условията за тренировка, надявам се да успеем да се приспособим максимално към изискванията на организаторите. Очакванията са ми всички да разкрият на 100% потенциала си“, коментира той.

На въпрос на БГНЕС относно това дали са ваксинирани членовете на българската делегация и взети ли са мерки при евентуален положителен случай на коронавирус, председателят на родната федерация заяви: „Всички мерки са взети. Още февруари предприехме една стъпка – всички наши състезатели бяха ваксинирани, който имаше желание. Направихме го това, знаете, че никой не знаеше какви ще са реакциите след тези ваксини. Другите мерки, никой не гарантира какво ще се случи. Искам да поздравя състезателите, ходят с маски, пазят се, дай Боже да са здрави. Там гаранция няма, японците са взели всички мерки – искат два ПСР-а, на всеки ден и половина ще има ПСР тест, дано Господ да е с нас. Състезателите разбират добре колко сериозен е проблемът, но гаранция никой не може да даде. Пак апелирам, да спазват мерките. Ще бъде тежко от психологическа гледна точка, всички разбират сериозността на проблема“.

„Почти всички имат ваксина, Йосиф Миладинов отказа да си сложи ваксина, има си свои прични. Имаше една предварителна нагласа, че в Токио няма да се допускат състезатели без ваксина, за щастие това не се потвърди. Насила не можем да накараме никой да се ваксинира. Антъни и той май ваксина. Да, Антъни Иванов го е прекарал, възстанови се, въпреки че беше 30 дни в инфекциозно отделение. Ние започнахме вече планирането за следващия олимпийски цикъл, който ще бъде по-къс. Имаме готовност след Олимпидата да приключи добре, ще има една заслужена почивка и започваме пътя към Париж 2024, защото няма как без планьорка и подготовка да се случат нещата. Мисля, че тази четиригодишна програма показа своите резултати, сигурно някъде са допуснати и грешки, но показа, че това е пътят за успех“, продължи той.

„Ние от един състезател искаме да направим два, мисля, че имаме достатъчно качествени състезатели, които са мотиварани – наше задължение е да осигурим максимлно добри условия, за да реализират своя потенциал. Всички са коректни, разбират за какво става въпрос, така че плуването върви в правилната посока. За тая Олимпиада съм убеден, че ще изпълним зададените цели. Българският олимпийски комитет определи, че и Йосиф Миладинов ще бъде знаменосец на откриващата церемония. Така е изискването, защото откриването ще бъде по-семпло, с един мъж и една жена – Мария Гроздева. Нашата делегация е от седем човека, утвърдени са от БОК, така че всичко е наред. Очаквам да се представим добре“, завърши Аврамчев./БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911