Атанас Гаров: 50% от всички приходи ще отиват директно в клубовете

Спорт 17.06.2020 17:14 Снимка: БГНЕС

Атанас Гаров: 50% от всички приходи ще отиват директно в клубовете

50% от всички приходи ще отиват директно в клубовете. Това заяви новият председател на Национална волейболна лига Атанас Гаров на днешната си пресконференция в хотел „Холидей Инн“, предаде репортер на БГНЕС. На днешното събитие присъстваха и останалите членове на правната комисия Александър Попов, Борис Халачев, Станислав Николов, Ивайло Цветков и Найден Тодоров.

Гаров определи целите на НВЛ и коментира проблемите на отделните първенства. „Към тази комисия ще е Суперлига, Висша лига мъже и лигата на жените, като, разбира се, ще наблюдаваме и другите първенства – А професионална група, която също е част от националните първенства. Целите, които се поставихме, когато се събрахме, не са кой-знае колко изненадващи и революционни – да подобрим качеството на волейбола в националните първенства, основно като повишим конкуренцията – колкото по-голяма е конкуренцията, толкова по-голям е интересът, интригата, съответно има повече гледаемост и естествено по-голям интерес от финансови партньори, спонсори и рекламодатели – това е нашата основна цел в следващите месеци и години“.

Всяко едно от първенството има различни проблеми – за Суперлигата, като най-представителна, е повишението на интереса като продукт и като конкуренция, за женско направление – на първо време стабилизиране, защото там определено има турбуленции – бихме искали да сме сигурни, че ще има достатъчно отбори, които да играят на едно добро ниво и да се създаде постепенно истинска конкуренция, а Висша лига и другите лиги се надявам, че ще приемат като цел и функция да станат едно място, където да се развиват таланти. Всички отбори от Висшата лига, които имат интерес, ще бъдат насърчавани“, започна той.

Основно мое виждане е, че за да се случи това трябва екип от ентусиазирани хора, които са готови да влагат енергията си, екип от професионалисти, които са специалисти в своята област, които до голяма степен се балансират като характери и умения. Това винаги дава по-добри дискусии и съответно по-добри крайни резултати. Да се създадат ясни правила за абсолютни всички участници във всички направления и първенства – винаги трябва да се спазват, в крайна сметка общият интерес е над частния интерес, общият интерес води и до по-добър частен. Не на последно място това, което според нас е важно, е да ангажираме малко повече клубовете да участват във всичко, което си поставяме като задачи и цели, да имаме истински активни клубове и в дискусиите с нашия екип – всичко, което ще правим, е в интерес на клубовете“.

Функционална структура на Национална волейболна лига, която според нас може да даде най-доброто от тук нататък като различни дейности. Структурата е екипна – на първо място са клубовете през УС и комисията. Философията на тази структура е да има две направления – чисто визионерската, политическа част, която е комисията и членовете й –  там да се бистрят желания, идеи, политики, които ще въвеждаме. И втората част – Изпълнителното бюро, които ще имат ежедневно отговорности тези цели да се изпълняват. В тази философия на структуриране на работата на Национална волейболна лига съм се водил от два основни принципа – първо, да има представителност и баланс, второ, структурата да скъсява комуникацията между хората, които участват в тази структура. Като членове на комисия са и всички членове на Изпълнителното бюро“, продължи новият председател на НВЛ.

Треньорът на ЦСКА Александър Попов заяви, че се надява най-накрая да се постигне една независимост и решенията да се взимат от клубовете, а не от Управителния съвет. „Моментално трябва да въведем правила и промени в лигата. Цял живот от структурирането на лига, което беше в далечната вече 2002 година, моят клуб и лично аз сме се борил за някои неща в спортния живот на България. Поради ред причини тези цели не са се реализирали. Аз мисля, че след случилото се през март месец – промяната на ръководството на Федерацията, моите цели отпреди 20 години имат реален шанс да се случат. Винаги съм се борил за независимост на лигата, имам предвид в решенията, и финансова независимост – така или иначе взетите решения с консенсус от клубовете да бъдат закон за Федерацията, а не нещо, което може да претърпи промяна. Що се касае до финансовата независимост, парите, които комисията намери, да се изразходват само и единствено от лигата, това са двата приоритета, надявам се да се случат. Аз мисля, че в сегашната ситуация в българския волейбол е много по-лесно да се случат и ще работим за това“.

И Халачев, и  Николов, и Цветков се обединиха около това да постигнат добри резултати и да направят волейбола още по-привлекателен за българския фен. „Със сигурност Суперлигата се разви в правилна и положителна насока в последните години. Първоначално ще стабилизираме женското направление. Идеята ни е да създадем един продукт, който да бъде лицето на българския клубен волейбол. Винаги съм казвал, че волейболът в България е най-добрият отборен спорт, а защо да не го направим и най-популярния? Приемам позицията си много отговорно и силно вярвам, че ще вървим в положителна посока“, каза Халачев. „Аз участвах в управлението и на предишната Федерация, преминали сме през много препятствия с клубовете – убеден съм, че ще напрваим необходимото, за да може Национална волейболна лига да бъде пример за другите и да покаже необходимите резултати“, заяви изпълнителният директор Станислав Николов. „Това са хора, с които имах възможност да работя още през 2015 г. в рамките на Европейското първенство и след това за Световното първенство. Трудно може да се събере по-голямо волейболно ноу хау. Имаме всичко като ентусиазъм и да запретнем ръкави, дай Боже да допринесем за постигането на тези идеи и да достигнем резултатите и целите, които сме си поставили“, сподели маркетинговият директор Ивайло Цветков.

Съвсем скоро ще обявим и още един човек, който ще се присъедини на позицията оперативен директор и ще поканим да бъде част от комисията. Относно финансовите цели, винаги когато правя прогнози, се опитвам да си помисля какъв е продуктът, който ще предлагаме. За мен потенциалът на Национална волейболна лига, на този етап основно Суперлига е подценен, но се надявам на НВЛ жени, както и частично Висша лига, за привличане на спонсори. Потенциалът е пряко свързан с колко интересно ще е първенството, това е елементарна логика. За мен потенциалът и в сегашната ситуация е в пъти по-голям от това, което в момента генерира. Приходите на лигата в пика са били 400 000 лв на година, нещо от сорта на 250 000 лв са били за Суперлигата. За мен това е подценено като възможност, волейболът като клубен спорт номер 1 в България заслужава много повече – да повишим приходите в пъти, съществен елемент е и за какво ще ги изразходваме. Директното обещание към клубовете е 50% от всички приходи ще отиват директно към клубовете по формула, която тепърва ще финализираме, ще има като основа класиране и някои други наши политики, с развитие на детско-юношески клубове. Останалите средства ще се ползват за подпомагане и развиване на лигите. Надявам се, това няма да се случи от раз, но постепенно ще докажем, че тези цели с повишаването на приходната част не са пожелание, а истинска реалност и възможност“, каза още Гаров.

Попов и Халачев заявиха, че няма как да има единомислие по всички въпроси. „Общият интерес е да развиваме в пъти както финансовото положение на цялата лига, така и политиките. За мен целта е независимост на лигата – такава, каквато е в по-развитите от нас държави. Решенията трябва да се взимат от клубовете, ще има напрежение, но е по-добре да има напрежение в нея, отколкото в Управителния съвет – както знаете, иммаме спор още и за регламента за следващата година. Не си представяйте, че има единомислие по всички въпроси, за това гарантирам“, сподели старши треньорът на ЦСКА. „Тук сме се събрали да подобрим имиджа на българския волейбол и това, което ние сме изпитали на собствен гръб (б.р; волейболен клуб Марица), когато общото ниво не е добро, даден клуб не може да се развива. Това ще е подходящият момент да подпомогнем българския клубен волейбол и дай Боже повече клубове като Марица да имат възможност да представят България в Европа и света“, допълни Халачев.

Новият председател иска лигата да дава пример и окачестви решението на женския Левски да се оттегли от първенството следващата година като „безотговорно“. „Аз не мисля да променям начина на мислене на който и да било. Мисля да даваме пример, нашата роля като комисия не е да обучаваме хората във волейбол, мисля, че ще се справят по-добре от нас. Нашата роля е да подобряваме волейболния продукт като такъв за зрителите, медиите, спонсорите. Предполагам, че ще има скептици на всички идеи, за някои хора ще е трудно да излязат от частния интерес“.

Аз само четох по медиите, от съвсем скоро съм официално председател на тази комисия. Аз лично от разговори с Борис и с г-н Динков знам, че тази позиция не им е комфортна – а именно липсата на конкуренция. За мен е много тъжно това решение за оттеглянето на Левски при положение, че е имало и алтернативни решения. Нямам обяснение, мога само да гадая, изглежда ми като едно изключително безотговорно решение при положение, че нямат и финансови проблеми, както твърди г-н Лазаров. За стабилизиране на женската лига трябва да има достатъчно отбори, които да участват, основно до финанси опира, доколко може да се създаде конкурентен отбор. Но това отнеме време, има голямо отдръпване и при детско-юношеските направления при момичетата, което трябва да се промени“.

На въпрос на БГНЕС Гаров заяви, че има идеи за нови турнири и надпревари, но първо трябва да бъде изяснен формата на Суперлигата догодина. „Предполагат се нови надпревари, в идеите за формиране на възможности за по-голяма атрактивност и конкурентност основно залагат и възможностите за конкретни продукти, да генерираш и по-големи продукти – нямаме конкретика до момента, още нямаме финализиран формат за Суперлигата през следващия сезон, както знаете – на база формата, ще има развиване и идеи за турнири и нови атрактивни продукти“.

На срещата, на която представях моята кандидатура, като втора точка беше разгледана и какъв формат да бъде Суперлигата следващите години. Желанието е за решение, което да даде по-дългосрочен хоризонт. Беше взето едно решение, но много близко бяха гласовете. Впоследствие се оказа, че има проблеми и с решението. На база на това имаше и последващи желания и затова като първа стъпка след встъпването ми имаме вече организирана втора среща със Суперлигата на 23 юни, клубовете отново да седнем и да обсъдим какъв формат ще се провежда първенството оттук нататък – това е решение на клубовете, ние ще се съобразим с него. Първата среща имаше две посоки – да се запази формата и да се направи рязка промяна, която беше взета като решение. За мое съжаление излезе информация, че Суперлигата се увеличава, за мен това не е увеличение, а две осмици. Обсъждаме да поканим и останалите четири без право на глас“, завърши председателят на Национална волейболна лига. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447