Спорт 25.11.2022 23:13 Снимка: ДНЕС+

Англия и САЩ завършиха с нулево равенство

Англия и САЩ завършиха 0:0 в битката в Група В на световното първенство. Противно на очакванията - англичаните трябва да са щастливи от резултата, след като се спасиха от поражение, а не предложиха нищо, с което да покажат, че могат да спечелят.

Отборът от родината на футбола стартира ударно в Катар - 6:2 над иначе стабилния тим на Иран, който впоследствие показа зъби и би Уелс с късни голове за 2:0.

Американците направиха 1:1 на старта срещу Уелс.

Отличната в дебютната си среща Англия бе слаба срещу вдъхновените национали на САЩ. Въпреки това обаче британците оглавяват групата и са най-близо до класиране на 1/8-финал преди последния мач в групата срещу Уелс. САЩ пък ще има нужда от задължителен успех над Иран, а при успех над англичаните щеше да е достатъчна и точка в заключителния двубой.

Тимът на Гарет Саутгейт започна по-активно, атакувайки вратата на САЩ от самото начало на мача на стадион "Ал Байт".

Англичаните направиха първия голям пропуск в мача - Хари Кейн не успя да вкара отблизо в 9-ата мин.

Белингам изнесе топката и изведе Сака отдясно. Футболистът на "Арсенал" центрира към лидера на "Тотнъм" Хари Кейн, който бе на десетина метра фронтално срещу вратата. Капитанът на "Трите лъва" шутира, но Цимерман блокира и стаси отбора си от сигурен гол.

В 25-ата мин след няколко "сигнала", които вече получи английската защита, се стигна и до най-чистото положение за САЩ, при което 

След хубаво разиграване на трима от янките вдясно по атаката, последва центриране на Тимъти Уеа, Уестън Маккени бе оставен абсолютно непокрит между двама английски защитници и засече от въздуха на крачка пред точката на дузпата, но прати топката над вратата. 

След по-доброто начало за Англия, американците не просто върнаха баланса на терена, но и иззеха инициативата. И в 33-ата мин като по чудо не поведоха.  Изключителен шут на Кристиан Пулишич разтресе напречната греда над вратаря Пикфорд.

В 41-ата мин бързият Сержиньо Дест с лекота навлезе в наказателното поле на Англия, направи няколко финта и шутира към вратата, но Макгуайър съумя да блокира с крак и топката излезе в корнер.

В 43-ата мин Пулишич скочи да отиграе с глава центрирана топка в наказателното поле, уцелия с рамо, но я насочи към вратата на Пикфорд - покрай страничната греда.

Секунди след изтичането на редовните 45 Англия можеше да избухне - след хубава акция Мейсън Маунт се оказа на стрелкова позиция пред наказателното поле, веднага отправи изстрел, но вратарят Мат Търнър отговори подобаващо и отрази в корнер.

Въпреки че нямаше голове, мачът бе много динамичен и почти без никакво спиране на играта. Този факт доведе и до напълно нетипичното за това световно продължение от само една минута.

И в началото на второто полувреме американците продължиха да са по-активни и по-опасни. Около 60-ата мин на мача дори организираха своеобразна миниобсада на вратата на Пикфорд - изпълниха и три поредни ъглови удара, принудиха дори офанзивните играчи на Англия да са върнати в своето наказателно поле и да се отбраняват.

Чак в последните секунди на мача - в първата от общо четири дадени допълнително време на второто полувреме Англия имаше шанс - след статично положение. След центриране от корнер стабилният в защита Хари Макгуайър се извиси в опит да блесне и в атака - стреля с глава, но само, за да се добави към статистиката точен удар. Иначе - лесна топка за вратаря.

В 3-ата мин от продълженията след центриране от свободен удар от Люк Шоу Хари Кейн се измъкна и отправи опасен изстрел с глава, но покрай целта. /24 часа

CHF CHF 1 2.04264
GBP GBP 1 2.31555
RON RON 10 3.92974
TRY TRY 100 5.53808
USD USD 1 1.82549